Hisenda cobra de més

El delegat especial d'Hisenda a Catalunya va ordenar que no es retornin d'ofici els diners recaptats de més si els contribuents no ho demanen
Gonzalo David García de Castro
Gonzalo David García de Castro

Hisenda està obligada a retornar els «ingressos excessius», tal com s’anomenen els diners que recapta de més als contribuents. Quan els funcionaris de l’agència tributària detectaven aquests ingressos, els restituïen d’ofici als ciutadans, però el 3 de maig de 2011 van rebre una circular interna, signada pel llavors cap de la Dependència de Recaptació i actual delegat especial d’Hisenda a Catalunya, Gonzalo David García de Castro, per la qual se’ls ordenava que només retornessin aquests diners si els contribuents ho demanaven expressament.

Com que molta gent desconeix aquest procediment o senzillament no sap que se li ha cobrat de més –per exemple, una multa que per error s’ha ingressat dues vegades o un embargament per part de l’Administració de dos comptes corrents quan l’import ja quedava cobert per un d’ells–, no ho reclamen i, d’aquesta manera, Hisenda es quedava els seus diners.

Represàlies contra una inspectora
Una funcionària del cos superior d’inspectors d’Hisenda va advertir als seus caps, inclòs el mateix García de Castro i la inspectora en cap de Planificació, María Zamora, de la il·legalitat que suposa quedar-se aquests diners i, després d’això, va continuar reemborsant els ingressos excessius quan detectava que a un ciutadà se li havia cobrat de més. Pel fet de complir amb diligència amb la seva obligació, se la va represaliar, ja que se la va degradar en l’exercici de les seves funcions i competències, tal com s’exposa en una demolidora sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) a la qual ha tingut accés EL TRIANGLE.

En aquesta sentència, no només s’ordena restablir immediatament en les seves funcions a la inspectora denunciant, de la qual en destaca la seva conducta «diligent, imparcial, rigorosa i lleial», sinó que recrimina durament l’actuació de García de Castro i considera que la circular era il·legal, tot i que, tal com assenyala la magistrada ponent, en aquest contenciós administratiu no es jutjaven els «ingressos excessius» sinó les represàlies a una funcionària.

Quan es va difondre la circular, la inspectora es va dirigir per escrit a la Delegació Especial de l’Agència Tributària a Catalunya per deixar constància que l’ordre podia ser il·legal perquè els ingressos excessius «s’han de retornar necessàriament d’ofici» i que «no col·laboraria amb una conducta que significava l’apropiació indeguda de quantitats dels contribuents», tal com es pot llegir en la sentència del TSJC.

En una reunió en el despatx de l’aleshores cap de la Dependència de Recaptació, García de Castro, es va comunicar una reestructuració organitzativa a la delegació d’Hisenda, per la qual es va degradar la inspectora, l’única que es va atrevir adenunciar els fets, que va passar de dirigir una quarantena de funcionaris a només dos.

LLEGEIX L’ARTICLE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER DE EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA

(Visited 29 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari