La desesperada fugida endavant de Jordi Pujol

La investigació del magistrat Pablo Ruz és letal per als interessos de la família de l'expresident
Jordi Pujol catalunya radio
Jordi Pujol catalunya radio

La seu central de CDC al carrer Còrsega, embargada pel jutge del cas Millet. El secretari general del partit, Oriol Pujol, ha hagut de dimitir temporalment de les seves funcions mentre s’instrueix el cas de les ITV, on està imputat pels delictes de tràfic d’influències i suborn. Artur Mas té al damunt del cap l’espasa de Dàmocles que significa el dipòsit bancari localitzat a Liechtenstein a nom del seu pare, però en el qual apareix l’actual president de la Generalitat com a beneficiari. I, per postres, el jutge de l’Audiència Nacional Pablo Ruz ha encetat una investigació en profunditat sobre l’entramat societari i els moviments de diners a l’estranger de Jordi Pujol Ferrusola, el fill gran de l’expresident, arran de les declaracions fetes per la seva examant, Victoria Álvarez.

Des del punt de vista del nucli dur de CDC i, en especial, de la família Pujol, la situació judicial és desesperada i no pot fer més que empitjorar. Cal tenir molt present aquesta percepció per entendre, també, la sobtada conversió a l’independentisme del patriarca Jordi Pujol. La trencadissa institucional a tots els nivells que implicaria la independència de Catalunya és l’últim recurs que li queda a l’expresident de la Generalitat i al seu cercle de confiança per mirar de convèncer al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i al rei Joan Carles I que els convé afluixar la cada cop més insuportable pressió judicial que suporta la família Pujol i que això seria “el millor per a tots”.

La bomba de rellotgeria
Però la justícia té la seva pròpia dinàmica. Després de tot el mullader provocat per l’escàndol de Fèlix Millet i Jordi Montull i de les evidències indubtables que impliquen l’extresorer de CDC i mà dreta d’Artur Mas, Daniel Osàcar, en el cobrament de les comissions de Ferrovial resultaria inversemblant i contraproduent que els jutges rebessin instruccions “des de dalt” per tancar els ulls i exonerar el partit pujolista de tota responsabilitat en l’espoli del Palau de la Música. Quelcom semblant passa amb Oriol Pujol i la seva dona, Anna Vidal, implicats fins al coll en la trama de les ITV muntada amb els empresaris Ricard Puignou i Sergi Alsina. La seva desimputació no només seria un escàndol judicial i polític: és, objectivament, una quimera.

Amb tot, la gran bomba de rellotgeria que més espanta l’expresident Jordi Pujol és el sumari que està instruint el magistrat Pablo Ruz sobre les activitats econòmiques del seu fill primogènit. Jordi Pujol Ferrusola no tenia ofici ni benefici, però “tot Barcelona” sabia que, mentre el seu pare era president de la Generalitat, cobrava ingents comissions a moltes empreses que obtenien contractes del govern català. Un informe de l’Agència Tributària detalla que, entre els anys 2004 i 2012, les societats de Jordi Pujol Jr. van moure 32,4 milions d’euros en 118 operacions amb bancs ubicats a l’estranger. De moment, Pablo Ruz ja ha imputat la seva exdona, Mercè Gironès, per blanqueig de diners.

El jutge ordena anar a fons
El fil conductor d’aquesta investigació ha estat Victoria Álvarez, que va començar a cantar quan va ser agredida i abandonada per Jordi Pujol Jr. El famós dinar de La Camarga amb Alicia Sánchez-Camacho forma part d’aquesta vendetta sentimental que amenaça d’ensorrar el prestigi i el bon nom de tota la família Pujol, amb l’expresident al capdavant. D’entrada, Pablo Ruz no va apreciar indicis sòlids de delicte en les declaracions de Victoria Álvarez, però quan va rebre el primer informe de l’Agència Tributària sobre Jordi Pujol Jr. va canviar d’opinió i ha decidit atacar a fons.

El passat 18 de febrer, el magistrat de l’Audiència Nacional va ordenar un seguit de diligències que suposen, de fet, l’inici del calvari per a Jordi Pujol Ferrusola i els seus pares. Ha reclamat a Mediolanum (Fibanc), Banc Santander, BBVA, Banque Edmond de Rotschild i Crédit Suisse tota la documentació sobre els comptes del primogènit i de les seves societats (Iniciatives, Marketing i Inversions SA, InterRosario Port Services SL, Project Marketing Cat SL, Active Translation SL i Iberoamericana de Business and Marketing SL). A més, ha ordenat que es segueixi el rastre de les transferències documentades que s’han fet a Suïssa, Andorra, Londres, illes del Canal, illes Caiman, Luxemburg, Liechtenstein, Gabon, Croàcia, Estats Units, França, Argentina i Uruguai.

LLEGEIX L’ARTICLE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER DE EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA

(Visited 52 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari