Ferran Adrià imposa la seva llei al parc del Cap de Creus

La normativa prohibeix que les edificacions al parc s'ampliïn més d'un 20%, però elBulli1864 s'engrandirà en un 350%
ferran adrià
ferran adrià

El cuiner Ferran Adrià s’ha convertit en un perillós megalòman que es creu amb el dret a canviar les lleis per adaptar-les als seus capricis. Ningú no li discuteix els mèrits per haver renovat la gastronomia ni podem oblidar els guardons internacionals que li han estat concedits per la seva tasca com a xef del restaurant elBulli, entre els anys 1984 i 2011.

El projecte memorialístic que, a la seva major glòria, pretén edificar Ferran Adrià a la cala Montjoi, dins del perímetre del Parc Natural del Cap de Creus, és un atemptat inadmissible a la normativa mediambiental i urbanística de Catalunya.

El més greu d’aquest affaire és que la Generalitat del president Artur Mas s’ha plegat, de manera vergonyosa, als deliris grandiloqüents de Ferran Adrià.

Saltant-se tota la legislació que protegeix el Cap de Creus, declarat Parc Natural l’any 1998, el Consell Executiu ja ha aprovat la memòria preliminar del futur complex elBulli1846 (el número 1864 fa referència a les receptes culinàries que ha creat el xef) i, pròximament, pensa tramitar la construcció d’aquest “santuari gastronòmic” com a projecte de llei per tal que sigui discutit i aprovat pel Parlament de Catalunya, fet que comportarà la concessió directa de la llicència d’obres.

L’excusa per vulnerar la normativa vigent és que es tracta d’una “actuació d’interès públic de primer ordre”, segons la terminologia que empra la Generalitat.

Privatització de Cala Montjoi
La reglamentació urbanística del Parc Natural del Cap de Creus és molt restrictiva i només permet un increment màxim del 20% de les edificacions ja existents. El Bulli va ser fundat l’any 1962 per la parella alemanya Hans i Marketta Schilling i funcionava com un “xiringuito” de platja amb mini-golf.

Va ser a partir de l’arribada del cuiner Jean-Louis Neichel que el restaurant va començar a agafar renom en el reduït i elitista cercle dels gastrònoms. L’any 1981 hi aterra Juli Soler, que es fa càrrec de la direcció i és qui fitxa un aleshores desconegut Ferran Adrià. El “xiringuito” dels Schilling a la cala Montjoi ocupava 1.116 metres quadrats i el projecte elBulli1864 que promou el cuiner de L’Hospitalet tindrà una superfície de 4.383,5 metres quadrats, a més d’una residència annexa de 830 metres quadrats: el volum edificat s’incrementarà, doncs, en un 350%!

Els ecologistes de la plataforma Salvem l’Empordà han posat el crit al cel davant aquest despropòsit urbanístic, que compta amb el suport entusiasta del conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, i obre la porta a la “barra lliure” en la destrucció dels espais protegits. En aquest sentit, l’alcalde del Port de la Selva, Josep Maria Cervera (CiU), ja ha demanat que aquesta política de màniga ampla també s’apliqui al seu municipi, on, des de fa anys, el lobby immobiliari s’ha apoderat de l’Ajuntament.

LLEGEIX L’ARTICLE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER DE EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA

(Visited 69 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari