‘Ordeno y mando’

La llumeta d’Artur Mas s’està apagant. Veig el president cada cop més sol i aïllat, sense esma ni moral. Malgrat els aparents símptomes de reactivació econòmica dels últims mesos, la dura realitat del dia a dia s’està imposant ràpidament: estem entrant en una nova sotragada recessiva que accentuarà, encara més, l’emergència social que pateix Catalunya. La conflictivitat s’agreujarà als barris i a les ciutats i la Generalitat –que té competències plenes en aspectes molt sensibles de la vida dels catalans (sanitat, serveis socials, educació, joventut, dependència, suport als ajuntaments…)- quedarà completament col·lapsada i desbordada per reaccionar amb eficàcia davant la depauperada situació del país.

Inevitablement, la “cançó de la consulta” també passarà de moda. Amb el “no” de la Comissió Europea, del govern espanyol i de l’OTAN, el president Mas sap que aquesta via està condemnada, d’antuvi, al fracàs. A més, la pretesa unitat dels partits del “front de la consulta” ha saltat pels aires en plantejar-se l’envit de confegir una candidatura conjunta per a les pròximes eleccions europees. Incapaç de trencar amb Unió, ni ERC ni ICV-EUiA ni la CUP no han volgut saber res de la proposta animada per Convergència. El panorama és tan confús que ni tan sols s’ha pogut consensuar un punt comú sobre el ‘dret a decidir’ en els respectius programes electorals. Senzillament, esborronador.

Artur Mas no n’és conscient, però a la seva esquena tothom ja el dóna per amortitzat i acabat. Començant pels seus socis d’Esquerra Republicana, que li estan dosificant l’oxigen parlamentari al mínim per mantenir-lo políticament viu, però en coma. En qualsevol moment, CiU pot perdre una votació a la Cambra catalana i, immediatament després de les eleccions europees, es poden precipitar els esdeveniments que ens menaran -amb el permís del PP- a unes eleccions anticipades. Això ja no s’aguanta per enlloc.

Perdut i esmaperdut, el president de la Generalitat s’arrossega per la trepidant actualitat com una ànima en pena. Només des d’aquesta obnubilació es poden interpretar les seves increïbles paraules del passat dissabte dia 8 de març, Dia Internacional de la Dona, quan va intentar contraposar “l’ogre de Madrid” amb “la princesa de Catalunya”. Segons Artur Mas, Madrid té “reaccions basades en l’orgull propi, en la duresa, en l”ordeno y mando’, en una posició molt hard“, mentre que a Catalunya som de “tracte i pacte” i tenim “valors més soft“, “de donar-nos la mà i dir ‘entès'”, derivats de la nostra tradició comercial i industrial.

No fotem. Els catalans, quan se’ns ha presentat l’oportunitat, hem estat unes bèsties assassines, com molts altres pobles del món que han tingut en el passat, com nosaltres, pulsions expansionistes. No es tracta d’autoflagellar-nos, però tampoc de fer-nos passar per uns ‘angelets’ que no hem trencat mai un plat. Vam arrabassar Lleida, Tarragona, Tortosa, València, Múrcia i les illes Balears als musulmans que hi vivien tranquil·lament, i no precisament amb l’estratègia negociadora del “tracte i pacte”, sinó amb un enorme vessament de sang. La ‘venjança catalana’ va provocar una mortaldat a Bizanci, vam expulsar els jueus i els moriscs i la Santa Inquisició –ben present a la nostra terra quan érem “lliures”- va portar a la foguera milers de dones innocents. Els catalans també vam excel·lir en l’abominable comerç d’esclaus africans i aquest negoci és l’origen de la nostra alta burgesia que va industrialitzar el país. Aquests són els nostres “valors soft” que pregona el president Artur Mas?

Tots tenim la nostra història, però no podem ser esclaus del passat. La política, diuen, és l’art del possible. Artur Mas ho ha entès malament i ha convertit la política catalana en l’art de l’impossible. Tinguem-ho clar: Catalunya independent dins de la UE i de l’OTAN no pot ser. Podem fer una rebequeria de nen mimat, però no pot ser. Catalunya independent fora de l’euro, de la UE i de l’OTAN? On són els ‘almogàvers’ que s’hi apunten? (Muts i a la gàbia…).

(Visited 51 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Feu un comentari