Ignacio López del Hierro fa negocis a l’ombra del PP

El marit de María Dolores de Cospedal apareix com a donant en els papers de Bárcenas i la seva dona va cobrar en negre del tresorer
ignacio lopez del hierro
ignacio lopez del hierro

María Dolores de Cospedal, la secretària general del PP i presidenta de la Junta de Comunitats de Castella-la Manxa, té dos greus problemes: un és Luis Bárcenas, l’extresorer del partit, que l’acusa de cobrar en diner negre 25.000 euros l’any 2009 i 20.000 euros l’any 2010 (ho sap perquè ell els hi va donar personalment en mà); l’altre és el seu marit, l’empresari Ignacio (Nacho) López del Hierro, embolicat en mil-i-un negocis poc clars.

Quan Luis Bárcenas va declarar al jutge Pablo Ruz que havia pagat en negre a María Dolores de Cospedal i que, a més, estava involucrada en el cobrament d’una comissió de 200.000 euros cash de l’empresa adjudicatària de la recollida d’escombraries a Toledo, la secretària general del PP va reaccionar interposant-li una demanda judicial per atemptat contra el seu “honor”.

L’extresorer del partit va assegurar que, en les mateixes dates, havia pagat la mateixa quantitat en negre a l’actual president del govern espanyol, Mariano Rajoy, però el polític gallec va decidir fer-se… el suec. El passat mes de gener, el jutge va absoldre Luis Bárcenas de la demanda presentada per María Dolores de Cospedal.

No és l’única acció judicial que ha emprès en els últims mesos. També ha presentat una demanda en defensa del seu “honor” contra l’organització ecologista Greenpeace, a qui reclama una compensació econòmica de 30.000 euros. En aquest cas, qui hi està implicat és el seu marit, Ignacio López del Hierro, però les despeses d’aquest procés judicial les ha assumit el govern autonòmic de Castella-la Manxa.

La nova llei de costes
L’any passat, el Congrés i el Senat van aprovar definitivament una modificació de la Llei de Costes, que ara ha passat a denominar-se Llei de Protecció i Ús Sostenible del Litoral. Aquest és un projecte impulsat pel ministre d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Miguel Arias Cañete, que ha rebut duríssimes crítiques de les organitzacions ecologistes i d’entitats científiques preocupades per l’ecosistema mediterrani, agrupades en la plataforma “No a la nostra costa”, en la qual participen Amics de la Terra, Ecologistes en Acció, Greenpeace, SEO/Birdlife, GOB, WWF….

Sota el pompós nom de Llei de Protecció i Ús Sostenible del Litoral, el govern del PP dóna, en realitat, carta blanca als municipis perquè regularitzin les 140.000 construccions il·legals que hi ha al litoral, es requalifiquin zones de domini públic, s’ampliïn les concessions de restaurants i xiringuitos que envaeixen les platges i, en definitiva, es doni un nou impuls a l’explotació urbanística de les costes.

En plena tramitació d’aquest projecte de llei, l’organització Greenpeace va presentar un document, titulat “Amnistia a la destrucció”, on explicava els interessos econòmics vinculats al PP que resultaran beneficiats amb la modificació de l’anterior Llei de Costes, que datava de 1998.

Un dels grups immobiliaris més actius a la zona del litoral espanyol és el que lidera l’empresari andalús Joaquín Rivero, íntim amic del ministre Miguel Arias Cañete i del marit de la secretària general del PP, Ignacio López del Hierro. Joaquín Rivero va ser el president de la immobiliària Metrovacesa i, després de la “batalla campal” amb la família Sanahuja pel control d’aquesta companyia, es va quedar amb els actius de les filials Gecina i Bami Newco.

El projecte Puerto Sherry
Doncs bé, Ignacio López del Hierro va ser, des del 2003, conseller de Metrovacesa i, amb posterioritat, de Gecina i Bami Newco, sempre de la mà del seu bon amic Joaquín Rivero, fins l’any 2012 en què, en plena polèmica pels seus embolics empresarials i polítics, va decidir dimitir dels càrrecs. Al seu torn, Miguel Arias Cañete va ser vicepresident de Bami Newco fins que va ser nomenat ministre per Mariano Rajoy.

En el seu informe, Greenpeace denunciava que el grup promotor que encapçala Joaquín Rivero ha posat en marxa un ambiciós projecte d’ampliació de la urbanització Puerto Sherry, al municipi gadità d’El Puerto de Santa María, que preveu la construcció de 947 habitatges residencials, centres comercials, zones de lleure…

Segons l’organització ecologista, la  modificació de la Llei de Costes impulsada per Miguel Arias Cañete afavoreix aquest polèmic projecte immobiliari, en el qual, a través de Bami Newco, hi tenen interessos indirectes el mateix ministre i el marit de la secretària general del PP.

Aquestes dades, que són fàcilment constatables consultant el Registre Mercantil, són, a parer de María Dolores de Cospedal, un atemptat contra el seu “honor” i és per això que ha presentat la demanda judicial contra Greenpeace.

LLEGEIX L’ARTICLE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER DE EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA

(Visited 22 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari