Jordi Cañas posa en perill el projecte d’Albert Rivera

El diputat formava part d'un grup empresarial que va escaquejar impostos i l'advocat de l'Estat creu que era un 'còmplice necessari'
jordi cañas c's
jordi cañas c's

La més que probable imputació del diputat Jordi Cañas per la seva col·laboració en un delicte fiscal a l’any 2005 és un cop molt dur per Ciutadans-Partit de la Ciutadania (C’s). Després dels grans resultats obtinguts a les passades eleccions al Parlament de Catalunya, quan va passar de tres a nou diputats, el partit taronja s’ha marcat com a objectiu estratègic la seva expansió per tot l’Estat espanyol. A aquesta tasca s’hi dedica en cos i ànima el president de C’s, Albert Rivera, que passa més temps a Madrid que a Barcelona, impulsant el nou Movimiento Ciudadano.

Amb el líder en campanya permanent per les Espanyes, la rereguarda del partit -que té el seu bastió a Catalunya- s’havia deixat en mans de Jordi Cañas, portaveu de C’s i, fins que ha dimitit, portaveu del grup parlamentari. Aquest antic militant socialista s’havia convertit, en absència d’Albert Rivera, en la cara pública de Ciutadans a la vida política catalana. Amb una retòrica canyera i una dialèctica molt incisiva, Jordi Cañas era el contrapunt mordaç al ‘procés sobiranista’ que impulsen CiU i Esquerra.

Negocis immobiliaris
Però, en aquest inici de 2014, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha tallat en sec la meteòrica projecció pública d’aquest diputat. En una interlocutòria feta pública el passat 20 de gener, el TSJC es declara competent per jutjar un cas de delicte fiscal denunciat per l’Agència Tributària i que, fins ara, estava instruint el jutjat n. 19.

Abans de dedicar-se professionalment a la política, Jordi Cañas treballava en un grup d’empreses del sector immobiliari dirigit pel seu excunyat, José Luis Arias. En concret, figurava com a administrador i soci de les companyies SY Servicio Inmobiliario SL i Inversiones Manais 2002 SL, ubicades al carrer Sant Joan de Malta, al barri del Poblenou de Barcelona. En aquest mateix domicili hi té la seva seu el Grup Corbelia, capçalera d’un entramat de societats (Corbelia Arquitectura SL, Inma & Marc Habitatges, Promocions Sòl Urbà XXI SA, Desarrollo y Gestión de Activos Inmobiliarios SL…) que està dirigit pels germans José Luis i Mercedes Arias (exdona del diputat).

Factures falses
Arran d’una inspecció d’Hisenda es va detectar que una d’aquestes empreses, Inma & Marc Habitatges SL, hauria defraudat 429.203,45 euros a l’hora de pagar l’impost de societats de 2005. Per camuflar els beneficis i pagar menys impostos, aquesta societat hauria creuat factures amb altres empreses del grup i inflat el preu de compra d’un immoble. En aquest sentit, els inspectors d’Hisenda van considerar fraudulenta una factura creuada entre Inma & Marc Habitatges SL i SY Servicio Inmobiliario SL, societat de la qual Jordi Cañas era soci i administrador, per 100.050 euros (IVA inclòs).

LLEGEIX L’ARTICLE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER D’AQUESTA SETMANA

(Visited 63 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari