Site icon El Triangle

La Generalitat de Mas castiga els més febles, els ancians

Magdalena Álvarez

Magdalena Álvarez

Aquest octubre, la Conselleria de Benestar Social i Família s’havia compromès a tornar a pagar els programes individuals d’atenció (PIA), però el darrer dia de setembre ha anunciat que suspèn indefinidament aquesta partida, de manera que deixa tirats, literalment, molts usuaris i centres. D’aquesta manera, incompleix la seva promesa del mes de juliol que la suspensió del pagament només afectaria dos mesos, l’agost i el setembre. Això suposa que les persones grans dependents que necessiten una plaça en una residència i que estan en llista d’espera veuran com el procés per aconseguir una plaça s’allarga cada cop més.

Drames humans
Iñaki Antón, vicepresident de l’Associació Catalana de Directors de Centres i Serveis d’Atenció a la Dependència Gerontològica (ASCAD), alerta que «hi ha una part significativa de persones que moren esperant una plaça en un centre residencial, perquè són persones molt fràgils. S’augmenta el risc de mort i de mala atenció». En aquest sentit, Josep Serrano, vicepresident de la Federació d’Entitats d’Assistència a la Tercera Edat sense afany de lucre (FEATE), afegeix que també hi ha gent gran que, davant la promesa de rebre aviat l’ajuda, agafa una plaça privada amb els seus estalvis en un centre a l’espera que arribi la subvenció, i el problema per aquestes persones es pot convertir en un drama quan s’esgotin els seus recursos i «hagin d’abandonar la plaça o crear un deute amb la residència».

La Generalitat argumenta que la llei estableix que s’ha de repartir el cost amb el Govern central, però que ara mateix està pagant el 80% del cost de les places. Des de la patronal Unió de Petites i Mitjanes Residències (UPIMIR) denuncien que el Departament de Benestar Social i Família no publica les dades per corroborar-ho, però que al mes de maig de l’any passat no va pagar els centres perquè, segons els van dir, no havien rebut els diners de Madrid, quan tenen constància que sí que els van rebre, però que els van destinar a altres coses. Antón insisteix que si l’usuari aporta la seva pensió per finançar la plaça, això ja representa més d’un 20%, per la qual cosa el percentatge destinat per la Generalitat no pot arribar al 80%, tenint en compte que també rep diners de l’Estat.

 

Més informació a l’edició en paper del setmanari EL TRIANGLE d’aquesta setmana

Exit mobile version