Espanya exporta cada dia més de 5 milions d’euros en armes

Israel, Colòmbia i Egipte, entre els principals clients
Pedro Morenés, ministro de Defensa
Pedro Morenés, ministro de Defensa

Espanya exporta cada dia més de 5 milions d’euros en armes, moltes de les quals tenen com a destinació països en conflicte armat o en els que existeixen greus violacions de drets humans, assenyala l’informe del Centre Deilàs d’Estudis per a la Pau.

L’estudi relata l’evolució del ministeri de Defensa, que “actua com a agent comercial“, en el negoci armamentista. L’any passat, Espanya va exportar 1.953 milions d’euros en material de defensa, la qual cosa representa un 19,7% menys que al 2011 però un 410% més que al 2003.

Els destí de l’armament, armes curtes i lleugeres, material antidisturbis, armes de caça i tir esportiu, continuen sent els països que pateixen un conflicte armat o llocs on es violen els drets humans: Israel, Colòmbia, Egipte Bahrain, Índia i Pakistan són els principals clients.

L’estudi afegeix que aquest tipus de negoci pot posar en perill l’estabilitat regional d’alguns països de destí, com àrees d’Orient Mitjà, Ghana o Veneçuela, i d’altres que estan sotmesos a embargament, com és el cas de Líbia, Iran o el Líban.

L’informe ressalta la “rellevància” que l’Executiu de Rajoy dóna al foment de les exportacions d’armes. I apunta una modificació legislativa que s’ha dut a terme per reforçar la Directiva de Defensa Nacional: els ‘contractes Govern a Govern’, que converteixen el Ministeri de Defensa en agent comercial de la indústria espanyola de defensa.

És clar que al titular de Defensa, Pedro Morenés, se li nota la procedència. Com a exdirectiu d’empreses de bombes y míssils, i en plena època de retallades pressupostàries, ha convertit l’exportació d’armes espanyoles en un de los eixos principals del ministeri que dirigeix.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides