Espanya exporta cada dia més de 5 milions d’euros en armes

Israel, Colòmbia i Egipte, entre els principals clients
Pedro Morenés, ministro de Defensa
Pedro Morenés, ministro de Defensa

Espanya exporta cada dia més de 5 milions d’euros en armes, moltes de les quals tenen com a destinació països en conflicte armat o en els que existeixen greus violacions de drets humans, assenyala l’informe del Centre Deilàs d’Estudis per a la Pau.

L’estudi relata l’evolució del ministeri de Defensa, que “actua com a agent comercial“, en el negoci armamentista. L’any passat, Espanya va exportar 1.953 milions d’euros en material de defensa, la qual cosa representa un 19,7% menys que al 2011 però un 410% més que al 2003.

Els destí de l’armament, armes curtes i lleugeres, material antidisturbis, armes de caça i tir esportiu, continuen sent els països que pateixen un conflicte armat o llocs on es violen els drets humans: Israel, Colòmbia, Egipte Bahrain, Índia i Pakistan són els principals clients.

L’estudi afegeix que aquest tipus de negoci pot posar en perill l’estabilitat regional d’alguns països de destí, com àrees d’Orient Mitjà, Ghana o Veneçuela, i d’altres que estan sotmesos a embargament, com és el cas de Líbia, Iran o el Líban.

L’informe ressalta la “rellevància” que l’Executiu de Rajoy dóna al foment de les exportacions d’armes. I apunta una modificació legislativa que s’ha dut a terme per reforçar la Directiva de Defensa Nacional: els ‘contractes Govern a Govern’, que converteixen el Ministeri de Defensa en agent comercial de la indústria espanyola de defensa.

És clar que al titular de Defensa, Pedro Morenés, se li nota la procedència. Com a exdirectiu d’empreses de bombes y míssils, i en plena època de retallades pressupostàries, ha convertit l’exportació d’armes espanyoles en un de los eixos principals del ministeri que dirigeix.

(Visited 33 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari