Site icon El Triangle

Els sismes del Castor activen les alertes

Castor

Castor

Jose L. Cánovas

Catalán en Valencia y valenciano en Barcelona. Licenciado en Ciencias de la Información y postgrados en Reporterismo y Periodismo Digital. Antes Vanity Fair, lamalla.cat, XTVL y Efe. Ahora, El Triángulo. Català a València i valencià a Barcelona. Llicenciat en Ciències de la Informació i postgraus en Reporterisme i Periodisme Digital. Abans Vanity Fair, lamalla.cat, XTVL i Efe. Ara, El Triangle.
Totes les Notes »

Tot i que al començament s’assegurava que els “petits sismes” estaven previstos i les seves conseqüències controlades, el augment de la intensitat i el nombre dels terratrèmols en l’entorn del magatzem submarí de gas Castor, al davant de les costes de Vinaròs i molt a prop del Delta de l’Ebre, ha començat a activar les alarmes oficials. El sisme de 4,2 graus a l’escala de Richter, un dels vint registrats durant la matinada de dilluns a dimarts ha alertat les autoritats i ha activat les protestes dels ciutadans dels extrems sud i nord de Catalunya i el País Valencià.

 

La intensitat dels moviments sísmics ha augmentat en l’última setmana, malgrat que el Ministeri d’Indústria va paralitzar temporalment l’extracció de gas el passat dijous. Davant l’advertència dels geògrafs, la Generalitat Valenciana ha activat aquest dimarts el pla de risc sísmic a Peníscola, Vinaròs i Benicarló, mentre que Protecció Civil de Catalunya, tot i descartar un sisme de gran magnitud, ha assegurat que el perill sísmic existeix i fins i tot podria incrementar-se.

 

El ministre d’Indústria, José Manuel Soria, ha negat que existeixin dades científiques que relacionin els terratrèmols amb les extraccions de gas i ha subratllat que el projecte ve avalat pels estudis previs necessaris. No obstant, manté contacte permanent amb l’Institut Geogràfic Nacional i l’Institut Geològic mentre l’empresa responsable del projecte Castor, Escal UGS, “estudia i analitza les dades amb la col·laboració dels organismes més especialitzats”, segons ha explicat el ministre.

 

El projecte Castor, impulsat per la constructora ACS propietat de Florentino Perez, suposa una inversió de 1.200 milions d’euros per aprofitar un antic pou petrolífer a 1.750 metres sota el nivell del mar per emmagatzemar gas. Les successives injeccions de gas a aquest dipòsit submarí han causat prop de 300 sismes des de començaments del mes de setembre, la major part dels quals de baixa intensitat, davant la inquietud dels habitants de la zona.

Exit mobile version