“No m’estranyaria que el cas ERE es canviï pel cas Bárcenas”

Julio Anguita ja fa anys que està retirat de la vida política, però encara segueix militant a Izquierda Unida (IU) des d'una posició crítica, i participa en moviments socials com Frente Cívico. En una entrevista concedida al setmanari EL TRIANGLE, Anguita repassa l'actualitat política, amb nombrosos casos de corrupció arreu de l'Estat. Oferim des del diari digital un avançament d'aquesta entrevista
Sense títol
Sense títol

El cas dels ERE com es percep a Andalusia?
Des d’Andalusia es fan acudits, encara que es critica des dels bars i cafès. Hi ha minories que protestem. Minories de deliciosos bojos que som els que ens reunim en manifestacions i convocatòries on hi ha més sigles que persones. Aquesta gent em mereix un respecte molt gran, encara que no pugui compartir amb ells algunes coses. La resta està acostumada. La corrupció ja ha creat una consciència silenciosa, i que a sobre està mantinguda pels mitjans de comunicació que tampoc estan fora de la corrupció. Estan fins a les ‘cachas’. Així que res…tret que aviat aparegui un esclat per una cosa aparentment nímia, que vagi acumulant la tensió de la gent, però ara mateix jo no ho veig.

 

Hi ha impunitat per a certs personatges polítics?

Hi ha impunitat total. Sobretot perquè l’anomenada immunitat parlamentària s’ha transformat en impunitat. Sobre això he batallat molt i havia fet propostes al Congrés que ni cas. Meditem que és la immunitat parlamentària, que ha d’existir, però molt limitada. Això s’ha transformat en impunitat. I clar, aquí està la figura del Rei i tots els batibulls de la Casa Reial que són infinits, i els mitjans de comunicació ho han tolerat, han callat. I la immensa part de les ses senyories dels partits polítics, gairebé sense excepció alguna, ho han tolerat. D’on surt la fortuna del rei Joan Carles de Borbó? En una democràcia en què això no es digui, que es publica, però ells saben una cosa, que ningú llegeix en aquest país. 

 

Cas Bárcenas. També té la sensació de que no passarà res?
Sí, no se sorprengui. Això és gravíssim. No ens estranyi que el cas ERE es canviï per Bárcenas, i s’invoqui a la pàtria. I el patriotisme, com va dir algú, sempre és l’últim reducte dels canalles. No dic que vagi a ser així, però no m’estranyaria que acabi sent així. En un moment determinat tot el que significa Gürtel, Bárcenas, el món dels ERE, pot arribar un moment en què algú, els poders econòmics, diguin: senyors, si vostès s’enfonsen com a partits, qui pot venir? I pot ser que el que vingui no els agradi. I pot haver-hi una recomanació per la pàtria, la democràcia i tota aquesta litúrgia bananera i que s’arribi a una sortida pactada i negociada amb quatre desgraciats  que siguin condemnats. En aquest consens també hi entrarà la burgesia catalana que també té tela.

 

Està a favor de la demanda de celebrar una consulta sobre la independència de Catalunya?

Per a mi el dret a la lliure autodeterminació és sagrat. La meva posició personal és que cal reconèixer aquest dret, i una vegada hi ha aquest territori lliure la meva proposta seria federal. IU té un discurs sobre això que ella mateixa ha oblidat. Li vam portar a Carod-Rovira la nostra proposta d’Estat federal i ens va dir: “Jo sóc independentista, però és magnífica”. El mateix ens va dir el lehendakari Ibarretxe. Es reconeixia un fet evident, que l’Estat espanyol és plurinacional i federal. Agradi o no agradi.

 

TOTA L’ENTREVISTA COMPLETA EN LA PROPERA EDICIÓ EN PAPER DEL SETMANARI EL TRIANGLE

(Visited 52 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari