El Govern balear vol controlar el contingut dels llibres de text

Bauzá vol controlar el contingut dels llibres de text a través de la creació d'un registre de llibres i de material didàctic complementari
Mas_Pujol_T997
Mas_Pujol_T997

Actualment, cada centre pot decidir lliurement quins materials educatius vol utilitzar i l’única intervenció de l’Administració en aquesta àrea es dóna per part d’Inspecció educativa que els supervisa de forma ordinària. El professorat té llibertat de càtedra i amb aquesta autonomia d’elecció dels materials es garanteix en part, aquest dret que tenen els docents.

 

L’esborrany del decret que prepara el Govern del popular José Ramón Bauzá pretén controlar al mil·límetre tots els llibres que arribin a mans dels estudiants illencs. En el preàmbul del decret s’assegura que “es considera necessari crear un registre com a una eina per tal d’oferir als centres docents no universitaris un índex del material que s’ajusti a la realitat natural, social, cultural i lingüística de les Illes Balears i als seus currículums vigents d’entre el qual escollir el que més s’adeqüi al seu projecte, dins del respecte a l’autonomia pedagògica dels centres”.

 

Al tema lingüístic també s’hi dedica un article, el 5, on es diu que els materials hauran de respectar “les modalitats insulars del català, de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, d’acord amb el que estableix l’article 35 de l’Estatut d’autonomia”. A més, “s’hauran d’adequar a la realitat natural, social i cultural de les Illes Balears i incloure-hi referències i activitats relacionades”.

 

A més, a l’article 9.3 asseguren que “no podran ser inscrits en el registre aquells llibres de text i material didàctic complementari que vinguin a substituir altres ja inscrits i que no ofereixin diferències significatives”. Amb aquest article s’asseguren que només tindran cabuda al registre els materials que a ells més els interessin i podran al·legar que la resta no cal que hi entrin perquè “no ofereixen diferències significatives” amb els que ja estan registrats.

 

Ja a l’article 12 s’alerta que una vegada inscrits en el registre els materials, si es tenen “indicis de no adaptació”, la Direcció General d’Ordenació, Innovació i Formació Professional, sol·licitarà informes a l’Institut d’Estudis Baleàrics i a Inspecció educativa i es donaran de baixa del registre.

 

Un decret sense precedents a l’Estat
El decret que prepara el Govern balear no té precedents a la democràcia espanyola. L’única comunitat que disposa d’un registre de llibres és la d’Andalusia, que ho fa per poder tenir un control dels llibres que es distribueixen de forma gratuïta a la comunitat educativa.

 

Professors i editors ja han alertat que el nou decret presenta molts aspectes il·legals que el Govern haurà de corregir si vol tirar endavant aquest registre. L’esborrany en aquests moments es troba al Consell Escolar de les Illes Balears que fins al 21 de setembre té temps per presentar les seves al·legacions al text.

(Visited 33 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari