“Ens hauria agradat que ICV i Procés Constituent s’apuntessin a la Via Catalana”

A pocs dies de la Diada Nacional de Catalunya, la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Carme Forcadell, explica en declaracions a EL TRIANGLE els darrers preparatius de la Via Catalana cap a la Independència i lamenta l'absència d'ICV i del moviment Procés Constituent. També critica la possibilitat oberta pel president de la Generalitat, Artur Mas, de convocar unes eleccions plebiscitàries el 2016 si l'Estat no autoritza la consulta el 2014. Un procés sobiranista que analitza en una llarga conversa amb la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, en el llibre 'Per què sí a la independència?', editat per Deu i Onze Edicions.
Carme Forcadell
Carme Forcadell

Com valora l’ANC l’opció plantejada per Mas d’ajornar la consulta el 2014 i convocar unes eleccions plebiscitàries el 2016?

Nosaltres pensem que és massa tard, no podem estar esperant tres anys. No podem estar d’aquesta manera, amb aquesta indefinició durant tres anys. Nosaltres compartim la primera part: cal fer una consulta l’any que ve, ja, i el més aviat possible. Estem d’acord i hem de treballar, però el que està clar és que el 2016 no. Esperar aquests tres anys no pot ser. Catalunya no pot aguantar tres anys d’aquesta manera. Oi que el Parlament va dir que érem sobirans, i es va votar amb 85 vots a favor i 41 en contra? Doncs demostrem que som sobirans i fem la consulta.

 

La Via Catalana pot servir per traslladar el missatge que els ciutadans no tenen tanta paciència?

Evidentment. L’objectiu immediat de la Via Catalana, que ho hem dit sempre, és accelerar que es convoqui la consulta ja, perquè de moment encara no hem fet res. Hem dit, tothom ho sap, que s’ha de convocar una consulta, que es vol fer una consulta, però en ferm ni l’hem convocat ni sabem la pregunta. I això s’ha de decidir ja.

 

Com valora la decisió dels líders d’Iniciativa per Catalunya – Verds (ICV), Joan Herrera i Dolors Camats, d’anar a la iniciativa d’encerclar La Caixa i no a la cadena humana?

A nosaltres ens hauria agradat que tan Procés Constituent com ICV s’haguessin sumat a la cadena oficial, a la cadena de l’ANC, però també valorem que vagin a una cadena d’una entitat independentista com és Procés Constituent.

 

Què et sembla la polèmica que s’ha generat per la convocatòria simultània de les dues cadenes? Heu parlat amb Teresa Forcades i Arcadi Oliveres?

Sí. Nosaltres els hi vam demanar que participessin a la cadena humana com els hi hem demanat a altres entitats i ells ens van dir que el que volien era encerclar la seu central de La Caixa. Nosaltres els hi vam traslladar que la nostra cadena ja tenia la línia traçada i que en tot cas si ho feien era sota la seva responsabilitat i han estat ells els que han demanat el permís corresponent. A nosaltres ens hauria agradat que tan Procés Constituent com ICV s’haguessin sumat al traçat oficial de la Via Catalana. D’una banda ells van decidir això i de l’altra banda també ens alegra que Iniciativa se sumi a la proposta d’una entitat clarament sobiranista perquè potser vol dir que hem fet un pas endavant en aquest sentit.

 

A pocs dies de la Diada Nacional de Catalunya com va l’organització de la Via Catalana i quina quantitat de persones hi ha apuntades?

Nosaltres estem molts satisfets perquè a les Terres de l’Ebre realment han funcionat molt bé i estem segurs que omplirem. El que passa és que també tenim clar que no podem abaixar la guàrdia, perquè nosaltres volem que els 400 quilòmetres del Pertús (Alt Empordà) fins Alcanar (Montsià) estiguin plens de gom a gom i que no hi càpiga ni una agulla, i per això estem demanant a tothom que vagi a les Terres de l’Ebre. Estem satisfets de com s’està omplint tot, ho tenim gairebé ple.

(Visited 28 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari