“He vist coses estranyes en les regidories que portava CiU”

Els grups municipals de CiU, ERC i PSC d'Arenys de Munt han presentat una moció de censura per fer fora de l'alcaldia al representant de la CUP, Josep Manel Ximenis
Ximenis
Ximenis

Ja hi ha data per la moció de censura que el farà fora de l’alcaldia. Això ja no té marxa enrere?

Sembla que no. Certament els grups impulsors de la moció de censura sembla que s’han pres molt malament el comunicat de premsa que vam presentar amb les exigències de CiU per donar suport al govern municipal. Han reaccionat malament igual que a nosaltres no ens ha agradat la moció de censura. No sé si tindrem contactes durant aquests dies.

 

Quines reaccions hi ha hagut després que féssiu públic el document amb les suposades propostes irregulars de CiU per mantenir el Govern municipal?

Hi ha hagut comentaris en el Twitter i en el Facebook, però no hi presto gaire atenció. Han dit que ens denunciarien si no rectificàvem i no retiràvem unes paraules que ells consideren falses. Nosaltres ho hem dit amb ple convenciment, des de tota la CUP. Són reaccions que es poden arribar a entendre amb certa normalitat. Quan ells (CiU) van marxar del Govern municipal, el mes de juny, fent comentaris, nosaltres no vam tenir aquesta reacció.

 

ERC no ha donat credibilitat al document?

Han tingut una reacció contraria. No han tingut cap contacte amb nosaltres i han reaccionat com si això fos fals, quan tenim un document de CiU que ho diu. Tots els passos que estem fent en aquest sentit són decisions preses de forma col·legiada, no ho decideixo jo. La moció s’ha presentat aquest dimecres i encara no ens hem trobat i no ho hem parlat. Prendrem les decisions de la mà de la CUP nacional. No volem prendre decisions que no s’hagin consensuat.

 

Teniu més informació compromesa que pugui modificar la decisió de fer una moció de censura?

El document complet no crec que pugui canviar les coses, perquè ells estan tancats en la seva posició i és una decisió que ja està presa per part seva. Hi ha altres camins. Hi ha altres coses que poden aparèixer. Nosaltres portem governant durant dos anys i veus coses. Hi ha coses que acabes veient. És com quan tens una relació de parella i veus que passen coses i creus que passen amb certa normalitat, però quan mires enrere ho vas lligant tot. Si un alcalde veu coses en les seves regidories que no són regulars i que són estranyes, llavors s’ha d’actuar. En el seu document parlen de que no hi hagin interferències per part meva. Per ells el personalisme de l’alcalde és que no els deixo fer el que volen fer. El moment actual és molt complicat sobretot a nivell econòmic i per resoldre aquesta situació s’ha de ser molt disciplinat i molt rigorosos, i això a vegades es pot traduir en personalisme. Com alcalde no he volgut interferir en les regidories dels altres excepte en casos molt puntuals, i el meu grup tenia màniga ampla i CiU també.

 

Hi ha interessos més enllà dels municipals per entendre aquesta moció de censura de CiU, ERC i PSC?

Probablement no s’ha fet una valoració de la repercussió que podrà tenir aquesta decisió, perquè això és un símbol pel país. Si fas un pas així i no té repercussió nacional llavors no estaríem parlant amb un periodista de El Triangle, ni tampoc hagués sortit la notícia en diversos mitjans nacionals, però si té més simbolisme llavors la reacció és molt més gran. Ara estem vivint un moment important, a favor de la unitat per la independència, i en canvi a Arenys de Munt no és busca aquesta unitat a favor del catalanisme i es vol trencar. Aquí veus partits que són catalanistes com CiU i ERC que s’uneixen amb PSC, que ha tingut actituds espanyolistes a Arenys de Munt, i actituds en temes de país on sempre s’ha posicionat al costat del PP.

 

El fet que siguis l’impulsor de la primera consulta popular sobre la independència també té relació amb el que ha passat?

També podria tenir aquest significat. No podem obviar el posicionament d’ERC sobre la consulta, que no va participar al principi de forma activa sinó cap al final, i sempre ha buscat la confrontació amb la CUP. Aquest enfrontament ha continuat amb la seva no acceptació del resultat electoral, amb un enfrontament fictici, perquè a nivell de país la CUP i ERC tenen visions iguals, i en altres municipis la CUP governa amb ERC. Caldria analitzar que passa amb el cas d’Arenys de Munt. No accepten tot el que ha fet la CUP per la consulta. També és significatiu que la moció sigui el 7 de setembre, recordant que el 13 de setembre és el quart aniversari de la consulta. Probablement també hi havia un cert interès en això. Hi ha un component més enllà d’un tema personal i també a nivell de país. Són coses que s’han d’analitzar i que potser ara se’ns escapen.


També hi ha interessos dels sectors privats?

També n’hi ha a Arenys de Munt. ERC sempre s’ha manifestat en contra de la política de municipalització. Aquí ERC s’ha manifestat a favor d’interessos liberals, només cal mirar el que diuen en els plens municipals. Per què ho han fet? Serien coses que s’haurien d’analitzar. La municipalització de serveis ha servit per millorar-los i baixar els seus costos, com baixar l’IBI un 10%. Si això s’acaba consolidant com a model potser s’hauria repetit en altres municipis i perjudicaria alguns interessos privats. S’ha municipalitzat la deixalleria, l’escola bressol, l’enllumenat públic i ara ho volíem fer amb les escombraries. Si aquest model triomfa i es posa en evidencia que es un model bàsic pel país, aquest model d’interessos privats trontolla.


Heu rebut alguna advertència per part d’empreses privades?

Les empreses privades no han fet pressions de forma directa perquè són prou intel·ligents, però algun empresari no s’ha mossegat la llengua perquè amb aquesta política no aconseguien els beneficis que esperaven obtenir. No estem en contra de l’empresa privada, però el seu marge de beneficis ha de ser el normal, i no pel fet que entrin a l’àmbit pública han de treure més beneficis.

(Visited 48 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari