“Tornarà els diners que ha cobrat, sr. Loza?: És una possibilitat”

L'exdirector general de Caixa Catalunya, Josep Maria Loza, eludeix assumir cap responsabilitat per la gestió de l'entitat i per les preferents
Josep Maria Loza
Josep Maria Loza

Per què serveix una comissió d’investigació? Aquesta és una pregunta que es fan molts ciutadans, i també molts diputats. Una resposta podria ser que serveix per eludir responsabilitats i tirar pilotes fora. Almenys en la comissió d’investigació sobre les possibles responsabilitats derivades de l’actuació de les entitats financeres que s’està celebrant al Parlament de Catalunya. Aquest dilluns ha comparegut l’exdirector general de Caixa Catalunya, Josep Maria Loza, per seguir amb la dinàmica d’evitar cap tipus de culpa en la situació actual de l’entitat.

 

Un dels moments més interessants de la compareixença de l’exdirector general de Caixa Catalunya (ara Catalunya Banc) ha arribat, curiosament, quan el diputat del PPC, José Coto, li ha preguntat a Loza si tornaria els diners que ha cobrat de la indemnització i aquest ha contestat: “És una possibilitat”. Una resposta que ha causat sorpresa perquè és el primer que obre la porta a retornar els diners rebuts d’una entitat que es troba en una greu situació econòmica. De totes maneres, ha afegit en veu baixeta: “Veurem…”.

 

Evita polemitzar amb Todó i Serra

Josep Maria Loza ha evitat aprofitar la seva intervenció a la comissió d’investigació per respondre les crítiques que li va llançar l’expresident de Catalunya Caixa, Adolf Todó, que va senyalar-lo com el gran responsable del declivi de l’entitat financera. De fet, Todó va atribuir un 95% de la responsabilitat a l’equip directiu liderat per Loza i només va assumir un 5% de la responsabilitat dels problemes. 

 

Pel que fa a la seva relació amb l’expresident de Caixa Catalunya, Narcís Serra, Loza també ha defugit la polèmica. Una relació que, era de sobres conegut, era dolenta, però l’exdirector general de l’entitat s’ha limitat a definir com de “relació professional”. Narcís Serra va maniobrar a fons per defenestrar-lo, la qual cosa va aconseguir el 2008. En el seu lloc va situar a Adolf Todó, provinent de Caixa Manresa. En la comissió un diputat li ha preguntat per les maniobres de Serra per defenestrar-lo i ha obtingut de Loza un somriure prou explícit com a resposta.

 

Indemnització milionària

Loza va ser el director general de Caixa Catalunya entre 1998 i 2008 i va treballar a l’entitat financera durant més de 36 anys. El seu pare va treballar en aquesta caixa fent de xofer, i ell ha reivindicat el seus orígens, recordant que va entrar a treballar a Caixa Catalunya després d’aprovar unes oposicions: “No vaig ser fitxat a cop de talonari, ni elegit per caçatalents. Ningú podria tenir més interès que jo en que la caixa anés bé, per respecte als meus amics, familiars i al meu passat”. 

 

També ha recordat que va presentar la seva dimissió el gener del 2008 i va cobrar per la seva sortida una indemnització de 10 milions d’euros, comptabilitzant l’aportació del pla de pensions i la quantitat rebuda pels salaris en funció dels anys passats a l’entitat. Una indemnització molt elevada que el diputat de Ciutadans, Jordi Cañas, li ha retret que percebés tenint en compte que havia presentat la dimissió. Loza ha evitat respondre, però ha puntualitzat que ell no va demanar res, sinó que va ser el Consell d’Administració qui va aprovar per “unanimitat” aquesta remuneració. Un Consell d’Administració de Caixa Catalunya que tenia representació política de PSC, CiU i d’ICV, segons ha explicat Josep Maria Loza.

(Visited 48 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Feu un comentari