Artur Mas desdenya els seus “amics” del Quebec

El TSJC ha ratificat divendres passat la nul·litat de l'adjudicació a Acciona de l'empresa pública Aigües Ter-Llobregat
Sense títol
Sense títol

El conseller de la Presidència de la Generalitat, Quico Homs, té avui una papereta difícil en la roda de premsa subsegüent a la reunió del Consell Executiu. Haurà d’explicar quina és la decisió del Govern davant la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que, divendres passat, va ratificar la nul·litat de l’adjudicació al consorci dirigit per l’empresa Acciona (Entrecanales) de la privatització de l’empresa pública Aigües Ter – Llobregat (ATLL).

 

Es tracta de la major operació de privatització acordada pel govern d’Artur Mas, que va suposar uns ingressos a les exhaustes arques de la Generalitat de 1.300 milions d’euros (300 milions “cash” i els mil restants, diferits a 50 anys però comptablement activats a la fi de 2012 per reduir el dèficit). Aquesta decisió va ser anul·lada per l’OARCC , l’organisme de vigilància de la Unió Europea, i posteriorment corroborada per dues sentències del TSJC.

 

La gran perjudicada per aquesta polèmica adjudicació va ser l’empresa catalana Agbar (participada per Suez i “la Caixa”), que va acudir al concurs en companyia de l’entitat financera Caisse de Dêpots, que gestiona els fons de pensions dels funcionaris del Quebec. Si, com es presumeix, el Govern de la Generalitat opta per la tàctica de la “puntada a seguir”, enviant l’última sentència del TSJC al Tribunal Suprem, Artur Mes incorrerà en una doble incoherència:

 

* D’un costat, “refugiar-se” sota el paraigua de l’espanyolíssim Tribunal Suprem, “bicha negra” recurrent dels sobiranistes que governen la Generalitat per alimentar el discurs secessionista

 

* De l’altre, donar una nova bufetada als seus amics nacionalistes del Quebec, que havien acudit a la privatització de l’ATLL amb l’esperança que els “germans” catalans acceptarien de bon grat la seva presència en l’oferta de la companyia d’Agbar

 

De moment, la controvertida adjudicació de l’ATLL a Acciona ja s’ha cobrat dues víctimes polítiques: qui va ser conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, i el director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Lleonard Carcolé.

 

Cal destacar que la resolució del TSJC estableix que la nul·litat del concurs és executiva, encara que la Generalitat presenti un recurs al Tribunal Suprem, i, per tant, Acciona – molt castigada per la recent reforma del sistema elèctric aprovada pel Govern de Mariano Rajoy – es queda sense el suculent negoci del proveïment d’aigua a l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Què dirà el llengut Quico Homs davant aquesta enverinada qüestió, on se sospita que les comissions “ad hoc” han corregut… com l’aigua?

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.