“El ministre Cañete és un prepotent que no atén a raons mediambientals”

La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) s'activa de nou. Arran de l'aprovació que la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) ha fet del pla de conca per aquest riu les comarques de les Terres de l'Ebre es tornen a mobilitzar per expressar el seu malestar. En declaracions al digital EL TRIANGLE, el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, adverteix que estan preparats per lluitar de nou contra un possible transvasament.
Lo riu es vida
Lo riu es vida

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha dit que el Govern està disposat a anar al Tribunal Constitucional i el Tribunal Suprem si el Govern espanyol finalment recupera el transvasament de l’Ebre. Esperàveu un gest així?
Ens sembla molt positiu si es materialitza el compromís del conseller amb l’Ebre. És una bona notícia. Seria prioritari tractar el tema dels cabals ambientals perquè és un requisit important. S’ha de fixar el tram final de l’Ebre fins al final del mar.

 

Creus que el Govern de CiU aquest cop es plantarà en contra d’un possible transvasament?

Entenem que hi ha un compromís públic de no acceptar un pla hidrològic. Abans, però, és important aclarir el tema del cabal ambiental, perquè l’actual no té futur pel Delta. Està molt bé la lluita contra el transvasament, però s’ha d’assegurar el cabal ambiental.


Ja heu denunciat davant la Comissió Europea el Pla Hidrogràfic de l’Ebre aprovat per la CHE?

A la Comissió Europea no es pot denunciar una llei que no estigui aprovada, però quan s’aprovi pel Consell de Ministres ja ho denunciarem. El que si hem fet és advertir que s’estan preparant les condicions tècniques pel transvasament. Vam constatar bona reciprocitat de la comissió de peticions del Parlament Europeu, i tenim la impressió que a Europa no és veurà amb bons ulls un Pla Hidrològic.


Com veuen des de les instàncies europees la política d’aigües que practica el Govern espanyol?

Tenen una sorpresa molt forta perquè creuen que la normativa d’aigües és molt especial i singular, i estan en alerta perquè entenen que el Govern espanyol vol aprofitar la política de sempre. Diria que l’executiu del Partit Popular està sota sospita per la seva política mediambiental.


El fet que el Ministre d’Agricultura, Miguel Arias Cañete, sigui el mateix que en l’època d’Aznar ja us feia mala espina?

En principi el Cañete es va agafar el transvasament com un tema personal i ell ja ho va dir i ho té molt clar. Té una implicació molt forta. Ja va dir en el seu moment que seria un “passeig militar” i en té moltes ganes. Ja ens va posar en alerta. La història es repeteix i ens estem organitzant com el 2001. És un ministre prepotent que no atén a raons mediambientals. El conflicte està servit. Cal entendre les Terres de l’Ebre com una part del territori català. No ens agrada la situació i no tenim més remei que preparar la resistència. Plantarem cara amb molta fermesa.


La batalla de l’Ebre per l’aigua, per tant, torna a activar-se de nou?

El territori ja està mobilitzat. El calendari no el marcarà Cañete sinó la Plataforma en Defensa de l’Ebre. L’actitud de la gent és molt combativa. El ministre d’Agricultura va marcar el calendari: aprovar el pla hidrològic de la Conca de l’Ebre l’any 2012, el Pacte Nacional de l’Aigua el 2013, el Pla Hidrològic Nacional solidari i la interconnexió de xarxes per a l’any 2014, amb transvasament inclòs. La lluita serà molt llarga. Haurem de resistir per aguantar llargues mobilitzacions.

(Visited 23 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Feu un comentari