Un tercer grau sospitós

El conseller de Justícia, Germà Gordó, defensa l'aplicació del tercer grau als expresidents dels Ferrocarrils condemnats a 54 mesos de presó per haver robat 2,7 milions d'euros
Germà Gordó
Germà Gordó

Els dos expresidents de l’empresa pública Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), Enric Roig i Antonio Herce, van sortir de la presó Quatre Camins la setmana passada per la concessió del tercer grau per part del Departament de Justícia. Roig i Herce només han passat 48 dies a la presó d’una condemna de 54 mesos per malversar 2,7 milions d’euros de les arques públiques per crear-se un fons de pensió.

 

L’aplicació d’aquest tercer grau suposa que han de dormir de dilluns a dijous en un centre de règim obert que té la Generalitat a la presó Model de Barcelona i no hauran de quedar-se a Quatre Camins. El tercer grau concedit pel Departament de Justícia als expresidents de FGC és una mesura que no respon al criteri general establert pel propi departament. Segons aquest criteri, els condemnats haurien d’haver complert la meitat de la pena. En el cas de Roig i Herce no és així.

 

El conseller de Justícia, Germà Gordó, ha justificat aquest dimecres al Parlament de Catalunya l’aplicació del tercer grau, apuntant com argument que són delinqüents primaris, que van anar voluntàriament a la presó, tenen una condemna curta i la voluntat, ha dit Gordó, de tornar els diners que es van endur. El conseller de Justícia no ha contestat perquè Roig i Herce van anar a Quatre Camins acompanyats del subdirector general de Presons, José Luis Valdivieso. Una afirmació feta pel diputat d’ICV – EUiA, Salvador Milà. 

 

Els dos condemnats per malversació de fons tampoc no han complert el que estableix el Codi Penal per la concessió de la llibertat condicional, que podrien tenir en un futur, com és haver pagat per la responsabilitat civil del delicte comès. Aquest supòsit tampoc el compleixen els dos exdirectius de Ferrocarrils, que només han tornat una quarta part dels diners que es van endur de l’empresa pública. 

 

El mes de març es va saber que el fons de pensions il·legal haurà acabat suposant unes pèrdues superiors al milió d’euros a l’erari públic, atès que el consell d’administració de l’empresa va decidir no reclamar diners als directius que van cobrar del fons, però que no estan condemnats. Sí que es va arribar a un acord amb Enric Roig, pel qual l’empresa es quedarà amb dos immobles de la seva propietat. Amb això, però, no es cobreix ni la meitat del diners malversats.

 

En el cas d’Antoni Herce no hi ha acord i la justícia posarà el seu patrimoni a subhasta, però sembla que només tindria propietats compartides amb un valor molt baix. Ara per ara, sembla impossible que FGC arribi a recuperar ni la meitat dels 2,7 milions d’euros malversats pels dos expresidents de l’empresa per cobrar un fons de pensió milionari. 

(Visited 35 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari