“Per si mateixa, una policia no és democràtica”

La Coordinadora de prevenció de la tortura recorda que no s'ha obert cap expedient a cap Mosso després del desallotjament del 27M
Comissió bales de goma del Parlament
Comissió bales de goma del Parlament

L’advocat Andrés García, de la Coordinadora catalana per a la prevenció i denuncia de la Tortura, ha recordat aquest dijous que hi ha nou persones que han perdut un ull per causa d’impacte d’una bala de goma però que, conseqüentment, no s’han depurat responsabilitats. Per això, ha aprofitat la Comissió d’Estudi de Models de Seguretat i Ordre Públic i l’Ús de Material Antiavalots en Esdeveniments de Masses que s’ha celebrat al Parlament, per assegurar que “per si mateixa, una policia no és democràtica“.

I no ho és, ha dit García, perquè “potser es relaxen quan s’han d’investigar ells mateixos“. L’advocat ha fet memòria per explicar que no es va obrir cap expedient a cap mosso d’esquadra després de la batalla campal que va suposar el desallotjament de la plaça Catalunya de Barcelona, el 27 de maig de 2011.

No s’ha expedientat ningú, i això que hi va haver una vulneració massiva de drets humans, que va aixecar queixes a organitzacions internacionals de salvaguarda de drets humans”, ha dit Garcia al Parlament, qui ha citat el Comitè Europeu de prevenció de la Tortura per dir que amb el desallotjament “es va donar un missatge d’impunitat dels Mossos que va molt més enllà del que diu la llei”.

El representant de la Coordinadora ha considerat que Catalunya tindrà un “bon model de policia democràtica, quan els comandaments d’aquesta policia actuïn correctament amb el cas Ester Quintana, i no mirin cap a un altre lloc“.

L’entitat es queixa que de les “dificultats” i “impediments” perquè s’investiguin els casos de denúncies d’agressions dels funcionaris. “S’investiga millor una pallissa a una discoteca que una agressió d’un funcionari”, ha posat d’exemple d’advocat.

Pel què fa als expedients sobre per bales de goma, la Coordinadora explica que es troba que els jutges han de demanar informes a un Departament que està liderat per la mateixa persona que abans dirigia l’ordre públic en les manifestacions. Per tant, “no es col·labora amb la justícia com s’hauria de fer”. Per això, proposen un “cos independent que treballi directament amb el jutge”.

Parlarem de policia democràtica quan tots mirem cap al mateix lloc“, ha conclòs García, la seva intervenció al Parlament.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides