Perillen serveis locals per l’ofec del Govern

La Generalitat deu 526 milions al món municipal
Ajuntament de Sant Pol
Ajuntament de Sant Pol

La manca de recursos d’ajuntaments i consells comarcals, en bona part a causa d’haver hagut d’assumir competències que no els són pròpies, s’agreuja pel deute contret per la Generalitat, que segons ha fet públic aquest dimecres la vicepresidenta Joana Ortega, puja fins als 526 milions d’euros.

Malgrat que, segons la número dos del Govern, el deute “varia constantment” i la “tendència ha estat la d’anar-lo reduint”, el Partit Popular calcula que la xifra donada per Ortega és irreal, perquè manquen 168 milions que la Generalitat deu a la Diputació de Barcelona.

El diputat popular, Pere Calbó, ha contradit amb xifres la “tendència” exposada per la vicepresidenta. Ha situat el deute en 184 milions al 2011 i en 512 milions, al març d’aquest 2013. “Aquest ha estat el compromís de Mas amb el món local”, ha dit.

El Govern replica les bandades populars amb la manca de lleialtat institucional del Govern espanyol amb la Generalitat. Si Madrid pagués el muntant acordat i signat per les dues parts, resultant de la disposició addicional tercera de l’Estatut, corresponent a la inversió de l’Estat a Catalunya en infraestructures del 2008, s’eixugaria el deute del govern català amb el món local.

Però mentre uns i altres es traspassen la responsabilitat i s’acusen de deslleialtat, la realitat és que aquest estiu, segons ha apuntat un portaveu socialista, hi ha milers de nens que no tenen garantits els tres àpats diaris perquè el Govern no pot abastir els centres d’estiu que se’n fan càrrec. I són les entitats privades les que assumeixen els costs. Creu Roja anunciava aquesta setmana que alimentarà més nens i nenes sense recursos (1.000) que el govern (700).

Les conseqüències dels impagaments també es fan notar, de manera més indirecta, en els consells comarcals. La setmana passada, els consells del Pallars Jussà i de la Noguera anunciaven que deixen d’assumir la seva part de despesa en el Consorci de Normalització Lingüística. Un fet que suposa la desaparició dels serveis d’integració i aprenentatge del Consorci al territori.

(Visited 32 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari