Wert “segresta” els papers de Salamanca

Des de l'arribada del PP a la Moncloa, el Govern no ha retornat cap document de l'arxiu de Salamanca
Comissió de la dignitat
Comissió de la dignitat

La Comissió de la Dignitat denunciarà davant la Unesco l’incompliment per part del Govern espanyol de la Llei de 2005 que reconeixia el restabliment dels documents de la Generalitat que van ser sostrets de Catalunya durant la Guerra Civil i que es conservaven a Salamanca.

Els documents, que es van acabar de digitalitzar íntegrament el 31 de Desembre de 2012, es mantenen a l’arxiu de Salamanca, malgrat que la Llei estableix que una vegada realitzada la còpia electrònica els originals han de ser retornats en un termini inferior a sis mesos. Per això, la Comissió de la Dignitat ha convocat una roda de premsa en la qual han denunciat l’incompliment.

En total, queden per retornar una tercera part dels papers de Salamanca, que es corresponen a 411 caixes d’arxius. 111 d’aquestes caixes van estar a punt de tornar a Catalunya en 2011, però el Govern socialista va paralitzar l’enviament abans de finalitzar el seu mandat. Les altres 300 caixes resulten de la digitalització dels documents que encara faltaven.

La Generalitat ha pagat la digitalització d’aquests documents, que segons el director de l’Arxiu Nacional de Catalunya, Josep Maria Sans i Travé, present en la roda de premsa, ha costat més d’un milió i mig d’euros. Sans i Travé ha assenyalat fent referència a la polèmica per la no devolució dels papers de Salamanca que “d’aquí a trenta anys, els llibres d’Història explicaran que a principis del segle XXI Catalunya encara era tractada com una colònia, perquè diversos Governs espanyols han segrestat la nostra memòria històrica”.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.