“Cal un tècnic de seguretat als espectacles de circ”

Aquest dissabte va morir una acròbata del Circ du Soleil a Las Vegas durant la representació de l'espectacle 'Ka'. Hem volgut saber-ne més sobre la seguretat en el circ i per això hem entrevistat un especialista en seguretat vertical, Josep Maria Pruna, qui treballa amb importants companyies a través de la seva empresa, Accialt.
Josep Maria Pruna
Josep Maria Pruna

Són normals els accidents?
La noticia era que la noia es va desenganxar de l’arnès, de l’espectacle ‘Ka’. En principi no és massa normal, sobretot en el cas del Circ du Soleil, que les normes de seguretat són d’obligat compliment i són molt estrictes.

Han hagut accidents de circ a Catalunya en els darrers anys?
Que jo recordi, l’últim accident que va haver-hi greu, va ser en el Fòrum, per culpa d’un error de càlcul d’uns acròbates de trapezi. D’altra banda, sí s’ha intentat des de fa uns anys, a través de l’Associació de Professionals de Circ de formar a aquells acròbates o treballadors del circ que utilitzen les tècniques aèries en tècniques de treball vertical a nivell internacional.

Qui marca els límits a un espectacle de circ?
Els marca, primer, la física i, després, els límits de l’acròbata. A través de les repeticions són ells els que marquen els límits. Es fan uns càlculs de física després dels quals reforces les estructures que utilitzes depenent de l’esforç que tu apliques. L’accident que ha passat a ‘KA’, encara s’ha de fer la investigació, però tot apunta que és un error humà.

 

Hi ha tècnics de seguretat als espectacles de circ?
S’intenta educar als artistes perquè ells són els principals interessats en saber si l’estructura aguanta. Hauria d’haver-hi un tècnic de seguretat als espectacles, però actualment tampoc és la prioritat per qüestions pressupostàries.

 

Qui marca les mesures de seguretat?
Moltes vegades, els mateixos prevencionistes dels locals, dels espais on s’utilitzen aquestes estructures, són els que marquen la norma, que està totalment desfasada, que és la de construcció. Evidentment, una prova de trapezi, no pot anar amb un arnés anticaiguda, amb el casc i les botes de seguretat, i ens hem trobat també. No s’ha pogut realitzar l’espectacle perquè no compleix la norma. Els prevencionistes apliquen la norma que existeix. S’està treballant amb això, però encara està molt verd.

A quin nivell s’està treballant?
A nivell català i a nivell espanyol. Vàries empreses que ens dediquem a la seguretat del circ i a fer volar persones estem treballant juntament amb l’Institut del Teatre i la ciutat de Barcelona.

(Visited 51 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari