L’AVL defensa la unitat del català

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua rebat el PP i afirma que el llegat de "pobles remots, com l'iber, és inexistent o imperceptible"
Monestir de Sant Miquel dels Reis seu academia valenciana llengua
Monestir de Sant Miquel dels Reis seu academia valenciana llengua

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), organisme que depèn de la Generalitat Valenciana, ha traslladat a la Mesa de les Corts una declaració institucional contra la proposició recentment presentada pel Grup Parlamentari del Partit Popular, referida al suposat origen iber del valencià i al canvi de definició de la llengua en el diccionari de la Reial Acadèmia de la Llengua Espanyola (RAE), per deixar de considerar-lo part de la llengua catalana.

 

L’AVL considera que la proposta del grup popular “vulnera l’ordenament jurídic valencià en la mesura que ignora un pronunciament oficial “emès per “la institució normativa de l’idioma valencià”. A més, ha demanat “amb fermesa” als grups als grups parlamentaris “que no s’utilitze la llengua com a instrument polític de confrontació entre els valencians”.

 

Segons la declaració entregada aquest dilluns, que l’AVL ha fet pública en un comunicat, “valencians, catalans, balears, i els habitants d’altres territoris de l’antiga Corona d’Aragó, compartim una mateixa llengua, tot i que a causa del pas dels segles cada zona ha mantingut o incorporat formes i vocables propis”.

 

Sobre la proposta revisionista del grup popular, l’Acadèmia és contundent: “Estes particularitats s’expliquen moltes vegades pel llegat que han aportat els distints pobles, com ara l’àrab, l’aragonès, el castellà, el francès o l’occità; en canvi, les relíquies dels pobles remots, com l’iber, són inexistents o imperceptibles“.

(Visited 42 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari