El Suprem decideix si Matas entra a presó

L'alt tribunal revisa dimarts la condemna de sis anys per a l'expresident balear per beneficiar amb diners públics el periodista que l'escrivia els discursos
Sense títol
Sense títol

L’ingrés en presó de l’expresident balear Jaume Matas podria fer-se efectiu aquesta setmana, dos anys després de l’esclat del cas Palma Arena, si el Tribunal Suprem confirma la pena de sis anys de presó acordada per l’Audiència Provincial de Palma.

 

Matas va ser condemnat per manipular l’adjudicació de la redacció dels seus discursos i beneficiar amb diners públics el periodista Antonio Alemany, durant el seu segon mandat al capdavant del Govern balear, entre els anys 2003 i 2007.

 

Concurs “disfressa”
L’Audiència de Palma considera provats diversos pagaments encoberts del Govern balear a Alemany, periodista de “dilatada trajectòria” i “afí a posicionaments del PP”, segons la sentència.

 

Mitjançant un concurs que la resolució qualifica com a “autèntica disfressa”, Matas va pagar a Alemany uns 4.500 euros mensuals per escriure els seus discursos, així com una subvenció de 450.000 euros més que va rebre de l’Executiu per posar en marxa una agència de notícies.

 

Acusacions del fiscal
Durant el judici celebrat el gener passat, el fiscal anticorrupció, Pedro Horrach, va qualificar la trama de “saqueig premeditat dels fons públics” i es va despatxar a gust amb Matas i Alemany.

 

De l’expresident va dir que era “un bon gestor, però no del diner públic, sinó de la seva pròpia imatge”, mentre que d’Alemany va etzibar que era un periodista “rabiosament independent excepte dels diners i del poder”.

 

Quart president condemnat
Matas és el quart president autonòmic condemnat penalment des de la Constitució del 1978. La Sala Segona de l’alt tribunal revisarà dimarts la pena acordada per l’Audiència Provincial de Palma i dictarà sentència sobre el cas.

 

L’expresident balear i exministre de Medi Ambient va ser condemnat a un total de sis anys de presó per dues penes diferenciades pels delictes de frau a l’Administració, falsedat documental, prevaricació, malversació i tràfic d’influències. 

 

Segon ministre a la garjola?
La suma de les dues condemnes que recauen sobre Matas supera amb escreix el límit de dos anys que marquen els tribunals espanyols per suspendre l’ingrés en presó.

 

Si es confirmen les penes, Matas, en llibertat provisional després de pagar 2,5 milions de fiança, es convertirà en el segon exministre espanyol que va a la presó, després que José Barrionuevo hi passés tres mesos el 1998 pel segrest de Segundo Marey.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides