El PP fiscalitza els tramvies socialistes

A Jaén i Vélez-Màlaga el servei no funciona malgrat que les obres estan acabades
Tramvia de Saragossa
Tramvia de Saragossa

El Partit Popular ha impulsat una moció al Congrés dels Diputats perquè el Tribunal de Comptes redacti un informe fiscal sobre el cost dels tramvies construïts a quatre ciutats espanyoles -Parla, Saragossa, Jaén i Vélez-Màlaga-, tots ells projectes de governs socialistes.

La decisió l’ha pres per unanimitat la Comissió Mixta de Relacions amb el Tribunal de Comptes, encara que el PSOE ha mostrat el seu descontentament perquè, el que el PP ha definit com un exercici de “transparència”, només contempla projectes de governs socialistes i deixa fora altres tramvies construïts per encàrrec d’executius populars, com el de Múrcia o el Metro Lleuger Oest de Madrid.

De les quatre ciutats investigades, el tramvia de Jaen és el més polèmic, doncs fa dos anys que es va acabar el projecte, però mai ha entrat en funcionament. Amb més de 400 milions d’euros de deute, l’Ajuntament de la ciutat no pot assumir els sis milions d’euros anuals que costa posar-lo en marxa i manté un enfrontament amb la Junta d’Andalusia per aquest aspecte.

Per la seva banda, el de Vélez-Màlaga tampoc està operatiu després que perdés afluència, malgrat un bon inici. Un any més tard que la ciutat quedés sense tramvies circulant, Austràlia ha llogat les màquines que s’utilitzaran en Sidney i que permetran al consistori de Vélez estalviar-se la despesa de manteniment i obtenir 200.000 euros anuals de compensació.

En canvi, a Saragossa el servei funciona des de fa dos anys amb un alt grau de satisfacció ciutadana. L’alcalde, Juan Alberto Belloch ha anunciat que prepara el projecte per adjudicar la segona línia de tramvia de la ciutat, que espera que es pugui escometre en la propera legislatura amb finançament privat, davant les dificultats econòmiques del consistori, que deu més de 800 milions d’euros.

La situació de Parla és semblant a la de la capital aragonesa, amb més de cinc milions d’usuaris anuals, però amb un deute municipal superior als 200 milions d’euros.

(Visited 35 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari