La Justícia europea eximeix Google d’aplicar el “dret a l’oblit” a Internet

Un advocat gallec reclamava al cercador que eliminés dels seus resultats una informació obsoleta sobre un embargament per deutes ja resolt
Título de la imagen
Título de la imagen

La Justícia europea ha donat la raó a Google en el contenciós mantingut amb l’Agència Espanyola de Protecció de Dades, que demanava al gegant d’Internet que apliquès el “dret a l’oblit” i eliminès dels seus resultats de cerca la informació que vincula un ciutadà espanyol amb un embargament de béns per deutes amb la Seguretat Social succeït fa quinze anys. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (UE) ha conclós aquest dimarts que el cercador no està obligat a esborrar cap contingut indexat a petició d’un particular, ja que no és responsable de les dades publicades pels webs que enllaça el seu motor de cerca.

 

La legislació europea considera que la supressió d’aquestes dades “implicaria una ingerència en la llibertat d’expressió de l’editor de la pàgina web”, així com “una censura del contingut publicat per un particular”. D’aquesta forma, la UE prioritza la protecció del dret a la informació en front del dret a la privacitat. Segons el dictamen, un usuari no pot “restringir la difusió de dades personals que consideri lesives o contràries als seus interessos” perquè només es poden “rectificar, esborrar i bloquejar dades” en cas que “es refereixin a dades incompletes o inexactes”.

 

L’advocat general del Tribunal de Justícia de la UE, Niilo Jäaskinen, respon així una consulta realitzada per l’Audiència Nacional espanyola sobre el cas que enfronta Google amb l’advocat gallec Mario Casteja. A instàncies de Casteja, l’Agència Espanyola de Protecció de Dades va exigir el 2010 al cercador que eliminès dels seus resultats dos anuncis sobre una subhasta d’immobles relacionada amb un embargament ja resolt per deutes amb la Seguretat Social. Els anuncis van ser publicats el 1998 pel Ministeri de Treball i Afers Socials en l’edició en paper de ‘La Vanguardia’ i deu anys més tard van ser reproduïts a l’hemeroteca digital del diari.

 

En declaracions a EL TRIANGLE, Marina Berga, advocada del Col·lectiu Ronda, ha explicat que, segons aquest dictamen, el cercador “no és el responsable del tractament de les dades. Per tant el dret de rectificació o supressió s’hauria d’exigir al responsable del fitxer”. En qualsevol cas, ha matisat Berga, “s’haurà de veure si les empreses font, les que tenen accés al tractament de les dades, seran també responsables d’informar els buscadors com Google perquè eliminin dades incorrectes o obsoletes”.

 

Google celebra la decisió
Google ha celebrat la decisió del tribunal europeu en considerar que és una bona notícia “per a la llibertat d’expressió”. En un comunicat emès aquest dimarts, el cercador ha manifestat la seva satisfacció per “veure respatllada la nostra llarga i manifesta opinió respecte a la petició feta als cercadors per suprimir informació legal i legítima, que seria considerat censura”.

 

En qualsevol cas, el dictamen és preliminar i no té caràcter vinculant, tot i que els jutges acostumen a seguir aquestes recomanacions a l’espera d’una sentència definitiva, que es preveu que arribi en uns dos mesos.

Facebook
Twitter
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.