Tisorada al català

CiU i ERC aproven deixar de pagar al Consorci de Normalització Lingüística a dues comarques de Lleida
Consorci de Normalització Lingüística a Balaguer
Consorci de Normalització Lingüística a Balaguer

El futur del Consorci de Normalització Lingüística (CNL) a les comarques de ponent penja d’un fil després de l’aprovació, amb els vots de CiU i ERC, de dues resolucions en què els Consells Comarcals de la Noguera i el Pallars Jussà proposen deixar d’aportar-hi diners o, en el seu defecte, desvincular-se’n.

Mentre el text aprovat a la Noguera parla directament de “desvincular-se” del Consorci, al Pallars s’opta pel concepte “renegociar el conveni”. Per al president del comitè intercentres del CNL, Josep Dorca, qui avisa que la resta de plens dels consells comarcals de Lleida tiraran endavant resolucions similars, les dues propostes són el mateix: “Si en un ens que depèn de les administracions locals i autonòmica, una de les parts diu que o es renegocia o marxa, això suposa la fi de l’ens perquè l’altra no ho pot assumir”.

Per al comitè, aquestes iniciatives són l’origen del “desmantellament” del servei que el Consorci dóna a les comarques lleidatanes.

El conveni entre el consell comarcal de la Noguera i el CNL disposa que la Generalitat es faci càrrec del 65% de les despeses originades pel servei, mentre que el 35% restant l’assumeixi l’ens supramunicipal. Aquest darrer percentatge es desglossa en 6.000 euros aportats per la Diputació, i un màxim de 5.000 euros pels costos indirectes, no en metàl·lic, derivats de l’oficina del Consorci, que són els que estaria disposats a seguir assumint el Consell.

El Comitè assegura l’existència d’un acord segons el qual hi ha la intenció d’aprovar resolucions similars als 11 consells comarcals de la província, a totes les comarques menys la Vall d’Aran. “Això, a la pràctica, vol dir que desaparegui el Consorci a tota la comarca i que quedi només a Lleida ciutat”, lamenta Dorca.

L’acord del Consell Comarcal de la Noguera de deixar de fer les seves aportacions al CPNL, i si no fos el cas, desvincular-se’n, es va aprovar amb 8 vots a favor de CiU i 3 d’ERC, i 8 en contra del PSC.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.