24/11/2010
Sense títol
Mas, beneficiari a Liechtenstein
El líder de CiU, la seva mare i els seus germans figuren en el fons evadit pel seu pare. L'Audiència espanyola arxiva el cas "per prescripció del delicte" sis dies abans del 28-N
El candidat de CiU a la presidència de la Generalitat, Artur Mas Gavarró, és un dels beneficiaris dels fons evadits pel seu pare, Artur Mas Barnet, durant 24 anys, segons un informe de l'Agència Tributària remès a la Fiscalia Anticorrupció al que ha tingut accés El Mundo i que fa dos anys ja va avançar El Triangle. En el dipòsit en el banc LGT de Liechtenstein existeix també una còpia del Document Nacional d'identitat (DNI) del dirigent nacionalista al igual que de la seva mare i des les seves germanes, malgrat que Mas nega haver tingut coneixement d'aquesta evasió fiscal i assegura que el seu pare ha regulat la situació. De fet, el Jutjat d'Instrucció número u de l'Audiència Nacional va arxivar justament el passat dilluns el presumpte delicte d'evasió fiscal comès pel pare del líder de CiU "per prescripció".

El jutge titular, Santiago Pedraz, argumenta que el frau fiscal del dipòsit en el banc de Liechtenstein LGT, va ser perpetrat abans del 2002 i, per tant, ja no pot ser castigat. El jutge accepta així la petició d'arxiu que li va presentar la Fiscalia Anticorrupció el passat dia 17, és a dir, 10 dies abans de les eleccions del 28-N. Els fiscals Anticorrupció Carmen Launa i Juan Pavía assenyalen en el seu escrit -facilitat per CiU a El Mundo- que van sospitar incialment que el delicte no hauria preescrit, perquè van detectar que encara en el 2005 Mas Barnet havia obert un compte corrent al banc suís UBS, però aquest va declarar que el diner que tenia aquesta entitat, que ascendeix a gairebé dos milions d'euros, és el mateix del que disposava abans de 2002 tant a Suïssa com  a Liechtenstein.

Arxivat el cas penal, malgrat que la decisió es pot recòrrer, es pot obrir el debat respecte la responsabilitat política de Mas en ple final de campanya. Segons el citat informe de l'Agència Tributària, en l'expedient de Mas, en poder de LGT, consta un dipòsit de 500.000, sense descartar que hi havia més diners. Allí figuraven els noms no només d'Artur Mas Barnet, sinó de la seva dona i fills. El líder de CiU era beneficiari d'aquest fons ocult inclús en el període 1997-2002 en què va ser conseller d'Hisenda i màxim responsable de la recaudació de la Generalitat.

El dipòsit, al igual que els altres milers de defraudors, va ser descobert el 2008 per les agències tributàries europees al comprar el Govern alemany un disquet robat per un empleat del LGT Bank, entitat propietat de la família que governa el Principat de Liechtenstein. L'Agència Tributària espanyola també va tenir accés a la informació i, al trascendir, molts dels afectats, inclús Artur Mas Barnet, van decidir presentar declaracions complementàries tant en concepte d'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) com de Patrimoni per evitar problemes judicials.

T.D.
Veure i/o afegir comentaris Imprimir Enviar a un amic