ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

CATALÀ CASTELLÀ
20-04-2017
En què es gasta els diners la família Sumarroca?
Jordi Sumarroca
Des que el jutge d’El Vendrell Josep Bosch va descobrir que l’empresa Teyco (actualment, anomenada Top Proyectos y Contratas) tenia un paper nuclear en la trama de corrupció del 3%, nombrosos mitjans de comunicació es van començar a fer ressò dels negocis de la poderosa família Sumarroca i de les seves privilegiades connexions amb la Generalitat convergent, dels quals EL TRIANGLE ha informat a bastament des de fa anys. La reacció de la família Sumarroca davant aquesta allau de notícies ha estat interposar una bateria de denúncies judicials contra alguns mitjans de comunicació que parlaven d’ells.

L’últim a ser empaperat judicialment ha estat el diari Crític per un article publicat l’any 2015 pel periodista Marc Font. En aquest article, basat en documentació oficial de la Generalitat, s’assenyalava que el govern català havia fet adjudicacions per uns 30 milions d’euros a l’empresa Teyco, malgrat els seus vincles amb la trama del 3%. En aquest cas, els Sumarroca demanen contra aquesta publicació electrònica una indemnització de 405.000 euros per suposats danys contra el seu honor i el judici ha estat fixat pel pròxim dia 25.

El recorregut d’aquesta denúncia és més que dubtós, com ha quedat de manifest amb el recent arxivament de la causa contra el diari Crónica Global per uns fets semblants. En aquesta ocasió, els Sumarroca demanaven una indemnització per danys a l’honor de 810.000 euros al diari dirigit pel periodista Xavier Salvador. El problema pels Sumarroca no és només que han de fer front a les despeses d’advocats que comporten aquestes denúncies, sinó a les costes judicials que se’n deriven en perdre-les i que, atesa la quantia dels plets, acostumen a ser molt elevades.

Per fer front a aquesta demanda, Crític ha fet una crida als seus lectors perquè els ajudin a pagar les despeses judicials. El despatx d’advocats Col·lectiu Ronda ha assumit la defensa d'aquest mitjà, que ha rebut nombroses mostres de solidaritat a través de les xarxes socials en fer-se públic que els Sumarroca l’havien denunciat.

D’aquesta forassenyada creuada judicial contra els mitjans de comunicació que ha emprès la família Sumarroca sembla que hi ha, per sobre de les raons jurídiques concretes que invoca, la voluntat d’atemorir els periodistes per tal que s’abstinguin en un futur de seguir informant sobre les activitats empresarials d’aquest clan, un dels més importants del “sector negocis” de l’antiga Convergència. Aquesta mateixa estratègia dissuasiva contra la llibertat d’informació també l’empren abusivament Jaume Roures i el grup Mediapro, curiosament molt ben relacionats amb Crític.
Escriu un comentari
* Camps obligatoris

Amb el suport de: