ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

CATALÀ CASTELLÀ
12-03-2017
Quina mala maror hi ha a Crèdit Andorrà?
Josep Peralba.
Els rumors que l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF), el regulador del sistema bancari del Coprincipat, no autoritzarà aquest any el repartiment de dividends a Crèdit Andorrà han provocat un terratrèmol entre els principals accionistes de l’entitat, la segona del país pel volum de recursos que gestiona. I és que aquests accionistes es van endeutar fortament quan, l’any 2006, van comprar el 46% de les accions que tenia la Caixa d’Estalvis i Pensions de Barcelona (“la Caixa”), que va ser forçada pel Banc d’Espanya a abandonar Andorra.

En els últims anys, i gràcies al repartiment de dividends, els principals accionistes de Crèdit Andorrà, entitat que presideix Jaume Casal, havien pogut anar autofinançant els crèdits que els van permetre assolir el control del banc. Però si, finalment, l’INAF prohibeix enguany el repartiment de dividends, això provocarà gravíssims maldecaps financers als principals accionistes, que ja han començat a mobilitzar-se i donen signes de gran nerviosisme.


Crèdit Andorrà va declarar l’any 2015 uns beneficis de 72 milions d’euros. A més d’Andorra, l’entitat té oficines a Luxemburg, Suïssa, Miami, Mèxic, Panamà, Perú i Uruguai. El seu conseller delegat i home fort del banc és Josep Peralba (a la foto). L’any 2011, Crèdit Andorrà va comprar el 85% del banc espanyol Banco de Alcalá.

Escriu un comentari
* Camps obligatoris

Amb el suport de: