ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

CATALÀ CASTELLÀ
T. Bastida 09-03-2016
Mas-Colell ‘rega’ la UOC abans de plegar del càrrec
La universitat privada 'online' rebrà gairebé 120 milions d’euros!
Un espectacular palauet a l’avinguda del Tibidabo, a la part més upper de Barcelona, és la seu oficial de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), un centre docent que ofereix estudis a distància mitjançant l’aplicació intensiva de les tecnologies online. Fundada l’any 1996 sota l’impuls de Gabriel Ferraté -exrector de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i home de la màxima confiança de l’expresident Jordi Pujol- la UOC té, en l’actualitat, un “campus virtual” amb 49.672 alumnes, molt lluny dels 63.577 que va arribar a tenir el curs 2011-2012. Persona de gran vàlua científica i acadèmica, Gabriel Ferraté va tenir el “privilegi” de viure en primera persona l’ensulsiada financera de Caixa Tarragona, entitat de la qual va ser president entre 2005 i 2010, abans de la seva fusió i posterior liquidació.

Fundació privada
Segons especifica en la seva pàgina web, la UOC imparteix aquest curs un total de 21 graus universitaris, 76 màsters i 140 programes de postgrau. Compta amb una plantilla de 769 empleats i professors, a més de 3.454 col·laboradors docents. A banda de ser una universitat a distància té delegacions presencials a nombroses ciutats catalanes (Terrassa, Lleida, Manresa, Tortosa...), a més de Madrid, Sevilla, València, Vila-real i Ciutat de Mèxic.

Tot i que la UOC “no té fronteres” i es vanta que té alumnes en més de 70 països d’arreu del món, el cert és que la seva activitat és fortament deficitària i necessita, any rere any, de quantioses injeccions de diners públics de la Generalitat per equilibrar el seu pressupost, que supera els 90 milions d’euros anuals. L’exercici del 2014, auditat per Deloitte, va tancar amb unes pèrdues, malgrat les subvencions públiques rebudes, de 778.325 euros. […]

Pluja de milions
Amb el govern d’Artur Mas en funcions, el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, va signar, el passat 16 de desembre, el conveni que regula les aportacions de la Generalitat a la UOC durant el període 2015-2019: en total, 119,1 milions d’euros! Amb una particularitat: aquestes subvencions es concentren en les anualitats 2016 (29,7 milions), 2017 (29,7 milions) i 2018 (29,7 milions). En canvi, per l’any 2019 només es contemplen 2,4 milions d’euros (?).

Val a dir que Andreu Mas-Colell és membre del patronat de la FUOC en representació de la Generalitat. Si ens mirem el conveni amb lupa, fa mal als ulls...

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L'EDICIÓ EN PAPER D'EL TRIANGLE D'AQUESTA SETMANA
Escriu un comentari
* Camps obligatoris

Amb el suport de: