ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

CATALÀ CASTELLÀ
R. C. 10-03-2016
Els Sumarroca continuen sucant
La Generalitat no para d’adjudicar-los nous contractes
Jordi Sumarroca | Foto: interempresas.net
Des que el 23 de juliol de l’any passat, el jutge de Torredembarra que instrueix el cas del 3% va ordenar la detenció de tres membres de la família Sumarroca (Jordi Sumarroca Claverol, el seu tiet Joaquim i la seva cosina Susanna), aquest cognom ha saltat a les primeres pàgines dels mitjans de comunicació pels seus vincles amb el clan Pujol i el “sector negocis” de CDC. A més, el patriarca de la família, Carles Sumarroca Coixet, i el seu fill gran també consten com a investigats en el sumari del cas Pujol que porta el magistrat del Jutjat n. 5 de l’Audiència Nacional, José de la Mata.

Originaris de la comarca del Pallars Jussà, els Sumarroca han acabat bastint un gran grup empresarial a Barcelona, gràcies, en bona mesura, a la seva estreta relació amb l’expresident Jordi Pujol i, en conseqüència, a les innombrables adjudicacions que les seves companyies (Emte, Teyco, Constraula...) han rebut en les últimes dècades de l’administració catalana. L’esclat del cas 3% i de l’escàndol de l’ajuntament de Torredembarra, on s’acusa els Sumarroca de subornar l’alcalde d’aquesta localitat, Daniel Masagué, i de finançar CDC a través de la seva fundació CatDem, no sembla que hagi afectat les relacions d’aquesta família amb el govern de la Generalitat, que els ha continuat adjudicant obres, com es pot constatar fent un seguiment del DOGC.

Des d’aquell 23 de juliol, les empreses del grup Sumarroca han rebut un total de nou adjudicacions de les diferents conselleries i organismes de la Generalitat. N’hi ha una d’especialment espaterrant: el contracte de manteniment de la seva xarxa elèctrica que l’empresa Aigües Ter Llobregat SA (ATLL) va atorgar a Emte Service SAU, el passat 29 de setembre, per un import d’1,7 milions (més IVA). Dos dels grans marros que han saltat a Catalunya en els últims temps -ATLL i el 3%- apareixen units al DOGC a través d’aquesta concessió. La coincidència és, si més no, curiosa...

Pel seu import, destaca l’adjudicació que l’empresa Infraestructures.org -també esquitxada pel cas del 3%- va fer, en ple mes d’agost, a Emte SLU pels treballs d’electrificació del túnel d’enllaç dels FGC entre l’estació de la plaça Major de Sabadell i les cotxeres, per un import de 8,5 milions d’euros.

El 31 d’agost de l’any passat, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), en l’epicentre del cas ATLL, va adjudicar la millora del sistema de sanejament de Martorell a una UTE formada per Comsa Emte Medio Ambiente i la Companyia General d’Aigües de Catalunya (del grup valencià d’Eugenio Calabuig). L’import del contracte: 5 milionets d’euros.

N’hi ha més: l’exconseller de Justícia, Germà Gordó, va adjudicar als Sumarroca, abans de plegar, dos lots del concurs de manteniment de les presons catalanes, per 1,5 milions; el CTTI, un contracte de 150.000 euros per la connexió amb fibra òptica de 16 dependències de la Generalitat; el Consorci Parc de Salut Mar, un altre contracte de 250.000 euros ; i el departament d’Educació, dos contractes a Constraula i un a Teyco per més de 700.000 euros.
Escriu un comentari
* Camps obligatoris

Amb el suport de: