ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

CATALÀ CASTELLÀ
T. Bastida 25-12-2015
Tots els camins porten a Holanda
Oleguer Pujol, el cas Pretòria, la privatització de l'ATLL i els negocis de Jaume Roures s'aprofiten de l'opacitat i la baixa fiscalitat d'aquest país
En l'imaginari nacionalista català, Holanda sempre ha estat un referent molt potent. En primer lloc, per la tradició comercial d'aquest país, que s'ha volgut comparar amb l'esperit negociant dels catalans. En segon lloc, perquè Holanda es va independitzar de l'Imperi espanyol el segle XVII, després de la Guerra dels 80 Anys, en consonància amb les aspiracions secessionistes del moviment sobiranista català. En tercer lloc, pel caràcter laboriós i enginyós del poble neerlandès, materialitzat històricament en la recuperació de terrenys al mar a través del sistema de pòlders, i que seria equiparable a la dita que "els catalans de les pedres en fem pans". En quart lloc, perquè la superfície d'aquest país és molt semblant a la de Catalunya, tot i que la població és més del doble (16,5 milions d'habitants). En cinquè lloc, perquè el fitxatge de l'holandès Johan Cruyff pel FC Barcelona, l'any 1973 –finançat per la Banca Catalana de Jordi Pujol-, va marcar un indissoluble vincle entre ambdós països que perdura fins avui. Per tot plegat, el projecte independentista català ha encunyat el concepte d'"Holanda del sud" per sintetitzar la futura i imaginada Catalunya alliberada del "jou" d'Espanya.

Però mentre no arriba aquest moment, Holanda té pels catalans de diners un interès molt particular: el seu sistema fiscal permet que les societats domiciliades que no hi tenen activitat (anomenades BV) paguin una tributació molt baixa i, a més, posa a disposició dels evasors que volen protegir la seva identitat els paradisos fiscals del Carib sota la seva jurisdicció, a la zona de les antigues Antilles Holandeses (Curaçao, les illes BES i Sint Marteen).

Alexanderstraat, 23
El passat dia 17 de desembre, agents de la UDEF van accedir a la seu de l'empresa de serveis financers ITPS Group, amb seu al carrer Alexanderstraat 23, de La Haia, en compliment de la comissió rogatòria emesa pel magistrat Santiago Pedraz, titular del Jutjat n. 1 de l'Audiència Nacional i acceptada per les autoritats neerlandeses.

Anaven darrere la pista de la comissió d'11,5 milions d'euros que van cobrar Oleguer Pujol Ferrusola i el seu soci Luis Iglesias en l'operació de compra de les oficines del Banc Santander i que va transitar per dues de les societats que estan domiciliades en aquest despatx, Ard Choille BV i Marway BV. ITPS Group és la tapadora de centenars de societats BV que escapen al control fiscal dels països dels quals són originaris els seus accionistes reals, que queden amagats pels protocols de confidencialitat. Les cares visibles d'aquest "tinglado" són els holandesos Jacob Brothers i John Willekes Macdonald i l'empresa manté sucursals a les Antilles Holandeses, Belize, Bèlgica, Xipre, Hong Kong, Luxemburg i Malta.

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L'EDICIÓ EN PAPER D'EL TRIANGLE D'AQUESTA SETMANA
Escriu un comentari
* Camps obligatoris

Amb el suport de: