ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

CATALÀ CASTELLÀ
13-06-2013
ERC ajuda CiU de nou i eviten la compareixença de Mas-Colell
-
Van impedir que el conseller donés explicacions a la comissió d'Economia per la privatització de l'ATLL i el càlcul de les balances fiscals. Els republicans ja han ajudat els convergents a avalar la retallada als treballadors públics i el tancament d'escoles i a evitar que Mas, Gordó i Espadaler compareguin pel 'cas Palau', el 'cas Palllerols' i el 'cas Método 3', respectivament
Foto: Ivan G. Costa
R.T.
ERC va tornar a ajudar CiU novament per evitar una compareixença, com ja havia fet amb les de Mas, Gordó i Espadaler pel cas Palau, el cas Palllerols i el cas Método 3, respectivament, i juntes van evitar que el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, hagi de donar explicacions a la comissió d'Economia del Parlament per la privatització de l'Aigües Ter-Llobregat (ATLL) i el càlcul de les balances fiscals. ERC va tapar de nou les vergonyes de CiU i van votar juntes en contra la compareixença, sol·licitada per Ciutadans, del conseller per aclarir el procés de privatització d'ATLL, que està en ple procés judicial perquè l'òrgan administratiu de recursos contractuals va resoldre que Acciona, beneficiària de la privatització, no complia les condicions del concurs. Els dos partits van al·legar que la decisió està pendent de resolució judicial per evitar la compareixença.

Ciutadans va presentar també una petició de compareixença de Mas-Colell perquè expliqués els diferents mètodes de càlcul de les balances fiscals, però ERC i CiU van tombar-la, argumentant que el detall del càlcul està disponible al web de la conselleria. CiU i ERC van rebutjar també una petició del PSC perquè Mas-Colell detalli la liquidació del pressupost de 2012.

Reguitzell de bloquejos ERC-CiU
Aquesta és l'enèssima vegada que convergents i republicans voten junts per evitar compareixences, mocions i reprovacions i per avalar retallades i tancaments. En concret, han avalat la retallada de la paga extra als treballadors públics i el tancament d'escoles i, junts, han evitat que Mas, Gordó i Espadaler compareguin pel cas Palau, el cas Palllerols i el cas Método 3, respectivament, i que el conseller de Justícia, Germà Gordó, sigui reprovat per haver mantingut l'exdirector de presons, Xavier Martorell, malgrat la seva implicació en la trama d'espionatge. Totes aquestes col·laboracions han provocat que tant el PSC com ICV-EUiA, el PP i C's hagin lamentat que ERC "no faci la seva funció de control al Govern sinó que renyin els grups de l'oposició que sí volen complir aquesta tasca".

El primer cas d'ajuda ERC-CiU es remunta al 19 de juliol de 2012, quan tots els partits van sol·licitar la compareixença de Mas per donar explicacions pel cas Palau i els republicans van ajudar els convergents a evitar-ho, malgrat no anar encara junts de la mà. El 28 de febrer del 2012, ja amb el pacte tancat, hi va haver una reedició de la moció que demanava la compareixença de Mas pel mateix cas, i els republicans van tornar a ajudar CiU a impedir-ho. Pocs dies més tard, arran del cas Pallerols, a la comissió de Justícia es va demanar la compareixença del conseller de Justícia per explicar l'acord entre les parts, però ERC i CiU van tornar a ajuntar-se per evitar-ho.

A mitjans de març va arribar la que fins ara ha estat l'ajuda més controvertida d'ERC a CiU, quan va donar un cop de mà per rebutjar una moció del PSC que advocava per deixar sense efecte la decisió de suprimir una de les pagues als empleats de l'administració, avalant així la retallada salarial als treballadors públics. El mateix dia, CiU s'aliava amb el PP en uns moments i amb ERC en d’altres per assolir el seu objectiu de tancar set escoles públiques a partir del curs vinent. Els republicans van donar suport a no reconsiderar el conveni de construcció de l'escola Xarau, a Cerdanyola, ni el de Can Montllor de Terrassa, el que significa que hauran de complir els terminis de tancament imposats per la conselleria.

I encara hi ha tres exemples més a la llista de col·laboracions entre ERC i CiU. El 21 de març van evitar a compareixença del conseller d'Interior, Ramon Espadaler, pel cas d'espionatge de Método 3 perquè tot i admetre la gravetat del cas volien evitar que el conseller comparegués a al Parlament perquè no volien participar "de forma irresponsable en aquest teatre de desgast polític i tàctica de partit". La penúltima de les ajudes va ser a principis de març per rebutjar una auditoria pública del deute de la Generalitat, a la que ICV-EUiA, C’s i la CUP hi van votar a favor, i l'última és l'anteriorment esmentada del bloqueig a la reprovació de Gordó el dia 6 d'aquest juny.
Escriu un comentari
* Camps obligatoris

Amb el suport de: