ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

CATALÀ CASTELLÀ
06-06-2013
ERC ajuda CiU a evitar la reprovació de Gordó per haver mantingut a Martorell
-
Tots els partits la demanaven per la seva implicació amb Método 3. Els republicans ja han ajudat els convergents a avalar la retallada als treballadors públics i el tancament d'escoles i junts han evitat que Mas, Gordó i Espadaler compareguin pel 'cas Palau', el 'cas Palllerols' i el 'cas Método 3', respectivament
R.T.
ERC ha tornat a donar un cop de mà a CiU per tapar-li algunes vergonyes i, amb els 71 diputats que sumen ambdues formacions, han tornat a bloquejar una proposta al Parlament de de Catalunya. La de dijous era una moció, presentada per C's i que tenia el suport de PSC, ICV-EUiA, PP i la CUP, perquè es reprovés el conseller de Justícia, Germà Gordó, per haver mantingut Xavier Martorell com a director general dels Serveis Penitenciaris de la Generalitat malgrat la seva suposada implicació en la trama dels espionatges polítics realitzats per l'empresa Método 3. Però els vots negatius de CiU i ERC l'han tombada, com ja ha passat diverses vegades a l'hemicicle o en comissions.

Els partits han criticat la gestió de Martorell, amb Gordó al capdavant del departament, per l'augment de degradació dels serveis penitenciaris, una crítica que també han fet els sindicats de presons a l'exdirector general, que va dimitir dimarts perquè no "s'utilitzi" el seu nom per danyar el Govern de Mas, segons el propi Gordó. El diputat diputat del PSC Ferran Pedret i el d'ICV-EUiA Salvador Milà han estat especialment crítics amb l'estat de les instal·lacions penitenciàries i les condicions de vida al seu interior, fins al punt que Milà ha advertit que "són un caldo de cultiu perquè hi hagi una explosió en les nostres presons.

Davant aquestes crítiques la diputada de CiU Elena Ribera ha sortit en defensa de Martorell assegurant que les presons estan "raonablement bé", mentre que la diputada d'ERC Gemma Calvet ha lamentat que s'utilitzi la qüestió penitenciària amb fins electoralistes, malgrat no referir-se mai ni a Martorell ni a Gordó.

Antecedents de bloquejos per part d'ERC i CiU
Tant el PSC com ICV-EUiA, el PP i C's han lamentat que ERC "no faci la seva funció de control al Govern sinó que renyin els grups de l'oposició que sí volen complir aquesta tasca". I és que raó no els en sobra, tenint en comte que des de que Mas i Junqueras [ la imatge] van pactar anar junts cap al referèndum, els republicans han ajudat nombroses vegades a CiU a evitar compareixences i mocions i a avalar retallades i tancaments.

El primer cas, però, es remunta al 19 de juliol de 2012, quan tots els partits van sol·licitar la compareixença de Mas per donar explicacions pel cas Palau i els republicans van ajudar els convergents a evitar-ho, malgrat no anar encara junts de la mà. El 28 de febrer del 2012, ja amb el pacte tancat, hi va haver una reedició de la moció que demanava la compareixença de Mas pel mateix cas, i els republicans van tornar a ajudar CiU a impedir-ho. Pocs dies més tard, arran del cas Pallerols, a la comissió de Justícia es va demanar la compareixença del conseller de Justícia per explicar l'acord entre les parts, però ERC i CiU van tornar a ajuntar-se per evitar-ho.

A mitjans de març va arribar la que fins ara ha estat l'ajuda més controvertida d'ERC a CiU, quan va donar un cop de mà per rebutjar una moció del PSC que advocava per deixar sense efecte la decisió de suprimir una de les pagues als empleats de l'administració, avalant així la retallada salarial als treballadors públics. El mateix dia, CiU s'aliava amb el PP en uns moments i amb ERC en d’altres per assolir el seu objectiu de tancar set escoles públiques a partir del curs vinent. Els republicans van donar suport a no reconsiderar el conveni de construcció de l'escola Xarau, a Cerdanyola, ni el de Can Montllor de Terrassa, el que significa que hauran de complir els terminis de tancament imposats per la conselleria.

I encara hi ha dos exemples més a la llista de col·laboracions entre ERC i CiU. El 21 de març van evitar a compareixença del conseller d'Interior, Ramon Espadaler, pel cas d'espionatge de Método 3 perquè tot i admetre la gravetat del cas volien evitar que el conseller comparegués a al Parlament perquè no volien participar "de forma irresponsable en aquest teatre de desgast polític i tàctica de partit". La més recent de les ajudes va ser a principis de març per rebutjar una auditoria pública del deute de la Generalitat, a la que ICV-EUiA, C’s i la CUP hi van votar a favor.
Escriu un comentari
* Camps obligatoris

Amb el suport de: