ElTriangle.eu - Diari digital d'informaciˇ, anÓlisi i opiniˇ

ElTriangle.eu - Diari digital d'informaciˇ, anÓlisi i opiniˇ

CATAL└ CASTELL└
15-05-2013
Querella criminal contra tres alts cÓrrecs de Salut de les Illes per la mort d’un senegalŔs sense targeta sanitÓria 
-
Drets Humans de Mallorca i la CGT consideren que la negligent atenciˇ mŔdica rebuda per Alpha Pam podria constituir els delictes de prevaricaciˇ, coaccions, homicidi imprudent i denegaciˇ discriminat˛ria d'una prestaciˇ de carÓcter p˙blic  
R. T.
L’associaciˇ Drets Humans de Mallorca i el sindicat CGT han decidit presentar una querella criminal contra tres alts cÓrrecs de la Conselleria de Salut de les Illes per la mort d’Alpha Pam, el jove senegalŔs sense targeta sanitÓria que no va rebre l’atenciˇ mŔdica adequada. La querella es dirigirÓ contra el director de l'Hospital Comarcal d'Inca, Fernando Navarro; el director de l'IB-Salut, Miquel TomÓs; i el director general de Salut P˙blica i Consum, Luis Rafael Santiso. El text demanarÓ que se’ls imputin els delictes de prevaricaciˇ, coaccions, homicidi imprudent i denegaciˇ discriminat˛ria d'una prestaciˇ de carÓcter p˙blic.

El reial decret legislatiu que expulsa del sistema estatal de salut els immigrants sense papers tÚ excepcions, com ara que s’hauria d’oferir assistŔncia mŔdica en cas d’urgŔncies greus, com el cas Pam. Per aquest motiu, la querella de Drets Humans i la CGT veu un delicte de prevaricaciˇ.

Alpha Pam, de 28 anys, va morir el 21 d’abril a casa seva de tuberculosis. Tot i que va acudir per primera vegada a l’Hospital d’Inca [a la imatge] el 25 de febrer, no va rebre una assistŔncia adequada ni tampoc li van fer les proves radiol˛giques que va reclamar per la persistŔncia de les seves molŔsties pulmonars. Pam, que residia a l’Estat espanyol des de feia vuit anys, no tenia targeta sanitÓria i va haver d’abonar en dues ocasions una factura del sistema p˙blic de salut de les Illes.

El cas ha generat un fort escÓndol polÝtic, amb peticions de dimissions incloses, ja que va servir per destapar que als hospitals de la xarxa p˙blica existien fulls de compromÝs de pagament que havien d’omplir i assumir els estrangers sense cobertura, segons el decret d’apartheid sanitari impulsat pel govern espanyol. El conseller de Salut, Marti Sansaloni, ha ignorat les peticions de dimissiˇ que li ha fet tota l’oposiciˇ al Parlament de les Illes, tant PSIB-PSOE com MÚs, per la negligent atenciˇ a Pam.
 
Escriu un comentari
* Camps obligatoris