ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

CATALÀ CASTELLÀ
15-05-2013
Querella criminal contra tres alts càrrecs de Salut de les Illes per la mort d’un senegalès sense targeta sanitària 
-
Drets Humans de Mallorca i la CGT consideren que la negligent atenció mèdica rebuda per Alpha Pam podria constituir els delictes de prevaricació, coaccions, homicidi imprudent i denegació discriminatòria d'una prestació de caràcter públic  
R. T.
L’associació Drets Humans de Mallorca i el sindicat CGT han decidit presentar una querella criminal contra tres alts càrrecs de la Conselleria de Salut de les Illes per la mort d’Alpha Pam, el jove senegalès sense targeta sanitària que no va rebre l’atenció mèdica adequada. La querella es dirigirà contra el director de l'Hospital Comarcal d'Inca, Fernando Navarro; el director de l'IB-Salut, Miquel Tomàs; i el director general de Salut Pública i Consum, Luis Rafael Santiso. El text demanarà que se’ls imputin els delictes de prevaricació, coaccions, homicidi imprudent i denegació discriminatòria d'una prestació de caràcter públic.

El reial decret legislatiu que expulsa del sistema estatal de salut els immigrants sense papers té excepcions, com ara que s’hauria d’oferir assistència mèdica en cas d’urgències greus, com el cas Pam. Per aquest motiu, la querella de Drets Humans i la CGT veu un delicte de prevaricació.

Alpha Pam, de 28 anys, va morir el 21 d’abril a casa seva de tuberculosis. Tot i que va acudir per primera vegada a l’Hospital d’Inca [a la imatge] el 25 de febrer, no va rebre una assistència adequada ni tampoc li van fer les proves radiològiques que va reclamar per la persistència de les seves molèsties pulmonars. Pam, que residia a l’Estat espanyol des de feia vuit anys, no tenia targeta sanitària i va haver d’abonar en dues ocasions una factura del sistema públic de salut de les Illes.

El cas ha generat un fort escàndol polític, amb peticions de dimissions incloses, ja que va servir per destapar que als hospitals de la xarxa pública existien fulls de compromís de pagament que havien d’omplir i assumir els estrangers sense cobertura, segons el decret d’apartheid sanitari impulsat pel govern espanyol. El conseller de Salut, Marti Sansaloni, ha ignorat les peticions de dimissió que li ha fet tota l’oposició al Parlament de les Illes, tant PSIB-PSOE com Més, per la negligent atenció a Pam.
 
Escriu un comentari
* Camps obligatoris

Amb el suport de: