ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

CATALÀ CASTELLÀ
10-05-2013
Els bancs van portar a terme un desnonament cada quart d’hora a l’Estat espanyol el 2012 
-
Una estadística del Banc d'Espanya afirma que més del 80% (32.490) van afectar l'habitatge habitual i que en 2.405 casos es van fer per la força 
Les entitats financeres van portar a terme 39.167 desnonaments d’habitatges a l’Estat espanyol durant el 2012, dels quals el 80% (32.490) van ser de vivenda habitual, segons l’estadística que ha presentat aquest divendres el Banc d’Espanya. Això significa que la banca va fer fora una família de la seva llar habitual cada quart d’hora. L’estadística del Banc d’Espanya, que surt d’una enquesta a les entitats que gestionen més del 85% dels crèdits concedits per comprar un pis, també reflecteix que 2.405 dels desallotjaments d’habitatge habitual van ser per la força i en 355 dels casos va arribar a intervenir la policia. A més a més, en bona part dels desallotjaments (15.826 -14.110 en el cas de vivenda habitual) la banca va acceptar la dació en pagament, és a dir, l’entrega de l’habitatge a canvi de la liquidació del deute hipotecari.

Les dades del Banc d’Espanya no apareixen segregades per territori, però són similars a les que l’11 d’abril va donar a conèixer el Col·legi de Registradors espanyol. Segons aquesta estadística, durant el 2012 les entitats financeres van quedar-se 14.921 habitatges per impagaments als Països Catalans durant l’any 2012, el que significa que cada dia van portar a terme 41 desnonaments. En total es van desnonar 6.960 pisos a Catalunya, 7.018 al País Valencià i 943 a les Illes Balears. El propi Col·legi de Registradors arriba a la conclusió que les dades són molt preocupants i amb relació als 30.000 desnonaments d’habitatge habitual de l’Estat espanyol comentava que “es tracte d’una dada sens dubte significativa a causa que la pèrdua del primer habitatge té un impacte social molt superior a la segona residència o una altra tipus de finques”.

L’informe servia per posar xifres més concretes i clares al drama dels desnonaments, que des de fa mesos ocupa un lloc destacat a l’agenda política i mediàtica arran de la ILP pel dret a l’habitatge impulsada per la PAH i l’activisme de la plataforma per evitar que persones sense capacitat per afrontar la hipoteca siguin expulsades de casa seva. El País Valencià i el Principat són el segon i tercer territori de l’Estat espanyol on els bancs van quedar-se més pisos l’any passat, només per darrere d’Andalusia (7.284) i per davant de Madrid (4.925).

L’estudi també va servir per demostrar que malgrat la negativa del Govern de Rajoy a impulsar canvis normatius que contemplin la dació en pagament, la realitat és que aquesta opció s’aplica en més casos dels que podria semblar. En concret, la dació en pagament va emprar-se el 2012 en 11.441 crèdits sobre primer habitatge, dels quals 2.937 van ser al País València, 2.349 a Catalunya i 411 a les Illes.
Escriu un comentari
* Camps obligatoris

Amb el suport de: