ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

CATALÀ CASTELLÀ
11-04-2013
CiU i ERC impedeixen que el Parlament inicïi una auditoria pública del deute de la Generalitat
-
ICV-EUiA, C’s i la CUP hi han votat a favor i PSC i PPC s’han abstingut. Cada dia el Govern català paga 5,8 milions d’euros tan sols en els interessos generats per aquest deute de gairebé 51.000 milions
CiU i ERC han rebutjat dijous tirar endavant al Parlament de Catalunya una moció que instava la cambra a iniciar una auditoria pública del deute de la Generalitat de Catalunya. Amb els seus vots contraris, convergents i republicans han bloquejat la moció, a la que ICV-EUiA, C’s i la CUP hi han donat suport i que ha contat amb les ambstencions del PSC i el PPC. La moció, presentada per la CUP, pretenia realitzar una auditoria pública per tal d’analitzar els orígens, la composició i els responsables d’aquest deute, i treure’n a la llum la part il·legítima del mateix, que en paraules del diputat de la CUP Quim Arrufat, “els pobles tenen el dret a repudiar un deute que consideren il·legítim". A més a més, segons la moció, aquesta auditoria hauria de servir per establir “les guies per a l’endeutament futur, de manera que no es puguin contreure en nom de la ciutadania deutes que ens hipotequin”.

El deute públic de la Generalitat de Catalunya ascendeix actualment als 50.948 milions d’euros, segons ho va reconèixer el mateix conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell a mitjans de març. El mateix conseller va explicar que el govern català dedica al pagament del deute l’equivalent el 8% del PIB català, que aquest deute ha crescut uns 16.000 milions en els darrers dos anys i que el 2006 era de tan sols 14.800 milions. A més a més, els interessos que aquest deute genera suposen que el Govern ha de pagar 5,8 milions d’euros cada dia. En total, els interessos aquest 2013 ascendiran als 2.140 milions d’euros, el que equival a un punt del Producte Interior Brut (PIB) del Principat. En quatre anys, els interessos del deute català han augmentat un 37%, passant dels 797 milions que es pagaven el 2009 als 2.140 de 2013.

R.T.
Escriu un comentari
* Camps obligatoris

Amb el suport de: