ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

CATALÀ CASTELLÀ
11-02-2013
Enric Duran no es presenta al judici, que queda suspès, i renuncia a l’advocat assignat
-
L'activista s’enfronta a una petició de vuit anys de presó per haver obtingut gairebé 500.000 euros mitjançant crèdits d'entitats financeres, que no ha retornat, i que ha destinat a iniciatives socials, La Fiscalia ha demanat una ordre de recerca i captura
El judici a Enric Duran [a la imatge] que havia de començar aquest dimarts a l’Audiència de Barcelona ha quedat suspès perquè l'activista no ha comparegut. A més a més, Duran ha renunciat per manca de confiança a l'advocat assignat per la magistratura i aquest també ha decidit deixar el cas, a diferència del que va passar fa uns dies, quan l'activista ja va voler renunciar a l'advocat però l'Audiència no li va acceptar. Un apoderat de Duran ha comunicat la seva absència al tribunal i la Fiscalia ha demanat una ordre de recerca i captura contra Duran perquè està en llibertat sota fiança i no se'l pot jutjar en rebel·lia perquè la pena és massa alta.

La fiscalia i 14 entitats financeres demanen vuit anys de presó per a l’activista, que va obtenir fins a 492.000 euros mitjançant crèdits de 39 entitats financeres. Amb els diners, que no pensa retornar, Duran ha impulsat diverses iniciatives socials els darrers anys, però això no li evitarà passar pels tribunals, pels presumptes delictes de falsedat documental mercantil i insolvència punible.

El 17 de setembre de 2008 van distribuir-se 200.000 exemplars de la publicació Crisi, mitjançant la qual s’explicaven algunes de les pràctiques de la banca més perjudicials per a la ciutadania. En la revista també es donava a conèixer l’acció de “reapropiació bancària” –en paraules del propi Enric Duran- que l’activista havia portat a terme. Amagat durant sis mesos, el 17 de març de 2009 Duran va ser detingut per agents de paisà dels Mossos d’Esquadra que van entrar a l’edifici històric de la Universitat de Barcelona, on havia participat a la presentació de la revista Podem, que també havia contribuït a finançar. L’activista va passar-se dos mesos empresonat a Can Brians, d’on va sortir sota fiança previ pagament de 50.000 euros.

Els darrers anys, Duran ha impulsat la creació de la primera guia dels moviments socials a Catalunya, la creació de l’agència Liberinfo, el portal d’internet moviments.net i, sobretot, la Cooperativa Integral Catalana, on s’hi troben cooperatives d’habitatge social, centre d’autogestió primària en salut i educació lliure, entre d’altres. La setmana passada va denunciar trobar-se en una situació d’indefenció perquè, segons ell, fa només tres setmanes que el van informar de la data del judici, fet que el va portar a demanar-ne la suspensió. L’Audiència, però, no ha atès la seva petició.

D’altra banda, més de 20.000 persones s’han unit ja a la campanya que, a través de la plataforma Change.org, demana l’absolució de Duran, amb l’argument que no ha comès cap estafa, ja que no s’ha lucrat, sinó que ha recuperat diners per posar-los al servei dels ciutadans. El col·lectiu de suport a l’activista argumenta, també, que és la banca la que cometia l’estafa, en enriquir-se deixant uns diners que ni tan sols eren seus.
Escriu un comentari
* Camps obligatoris

Amb el suport de: