ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

CATALÀ CASTELLÀ
14-01-2013
Vic es converteix en la segona capital comarcal a declarar-se lliure de ‘fracking’
-
S'aprova per unanimitat una moció presentada per ICV-EUiA en un concorregut ple amb la presència de desenes de membres de la Plataforma Aturem el Fracking, una tècnica de fractura hidràulica per obtenir hidrocarburs considerada contaminant i perillosa per alguns experts i ecologistes. Al Principat hi ha un projecte en marxa i dues sol·licituds en estudi 
Foto: @jcomajoan
En un concorregut ple municipal, Vic s’ha convertit aquest dilluns al vespre en la segona capital comarcal del Principal a declarar-se municipi lliure de fracking (fractura hidràulica), una polèmica tècnica d’extracció d’hidrocarburs considerada contaminant per alguns experts i grups ecologistes. A final de desembre, Balaguer (la Noguera) va aprovar una iniciativa similar. La moció ha estat presentada per ICV-EUiA i després de modificar-se per recollir aportacions d’ERC i CiU s’ha acabat aprovant per unanimitat. En l’acte, ha intervingut un representant de la plataforma Aturem el Fracking, recentment constituïda, per defensar un nou model energètic.

Al voltant d’una cinquantena de persones de l’entitat han concorregut al ple vestits amb granotes de color blanc i mascaretes antigàs per mostrar el rebuig al territori que genera la concessió de permisos per part de la Generalitat per poder fer prospeccions de cara a futuribles extracions d’hidrocarburs a través de la fractura hidràulica. La moció aprovada també demana al Govern que no es concedeixin els permisos que hi ha sol·licitats per fer aquestes prospeccions.

Els diversos projectes de fracking que hi ha al Principat afecten uns 80 municipis de diverses comarques de la Catalunya Central. També n’hi ha al nord de Castelló, amb impactes a les comarques del Maestrat i els Ports, on també s’ha constituït un col·lectiu opositor i en defensa del territori. La Plataforma Aturem el Fracking (PAF) agrupa una seixantena d’organitzacions ecologistes i associacions locals i lidera l’oposició a una tècnica que consisteix en la injecció en el subsòl de grans quantitats d’aigua –enriquides amb diversos productes químics, alguns dels quals força tòxics– amb gran pressió per tal d’obtenir gas o petroli. Va néixer als Estats Units per extreure el petroli que hi pogués quedar. En el cas català, l’objectiu és trobar gas.

Els ecologistes apel·len a un informe del Parlament Europeu del mes de juny del 2011 en el qual s’afirma que aquesta tecnologia té «unes repercussions mediambientals inevitables i hi ha un alt risc si aquesta no s’utilitza correctament, però també n’hi ha –amb afectacions per a la salut humana– si fins i tot es fa servir de manera adequada». En el mateix document es recorda que entre aquests efectes hi ha «l’ocupació d’enormes superfícies i importants canvis en els paisatges, ja que la densitat dels pous ha de ser molt alta per fracturar les roques mare per accedir al gas que emmagatzemen». Entre els perills si hi hagués una manipulació incorrecta, el Parlament Europeu detalla els accidents, les fuites d’aigües residuals o de les canonades de fracturació, la contaminació d’aigües subterrànies o la cimentació no professional dels revestiments dels pous. Justament, la possibilitat d’accidents ha estat un dels aspectes destacats pels ecologistes entre els més importants per oposar-se al fracking.

De moment, l’únic permís concedit per la Generalitat catalana és el conegut com a Ripoll, presentat per la companyia britànica Teredo Oils Limited, que afecta de ple les comarques del Ripollès, Osona i la Garrrotxa, amb especial incidència als municipis d’Olot, Vidrà, la Vall d’en Bas i Ridaura. A tràmit hi ha les dues sol·licituds de Montero Energy, el projecte Darwin, que afecta 41 municipis de la Noguera, la Segarra, el Solsonès i l’Urgell i el Leonardo, que impacta en un nombre similar de municipis d’Osona, Gironès i la Garrotxa.
 
Escriu un comentari
* Camps obligatoris

Amb el suport de: