ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

CATALÀ CASTELLÀ
15-11-2012
Concentracions a Barcelona i Tarragona contra la brutalitat dels Mossos
-
La vaga general del 14-N se salda amb més de 50 detinguts als Països Catalans. El conseller Puig no veu reprovable l'agressió dels Mossos a un nen de 13 anys a Tarragona i nega que es disparessin bales de goma a Barcelona, malgrat que l'impacte d'una ha provocat que una dona hagi perdut l'ull 
Foto: Agència 29
La violència emprada pels antidisturbis dels Mossos d'Esquadra per reprimir els manifestants de la vaga general de dimecres ha tingut com a resposta la celebració de dues concentracions dijous al vespre -una a Barcelona i una a Tarragona- contra la brutalitat policial i en què s'ha reclamat la dimissió del conseller d'Interior, Felip Puig. A Barcelona, la concentració s'ha fet a la plaça Sant Jaume i hi havia unes 150 persones, que han assistit a la lectura d'un manifest contra la repressió a les persones que protesten contra l'actual model econòmic i les retallades antisocials. A Tarragona, la protesta s'ha convertit en una manifestació pel centre de la ciutat, amb l'assistència de més de 100 persones. Les protestes han estat convocades pels col·lectius antirepressius Alerta Solidària i Rereguarda en Moviment.

La vaga general del 14 de novembre va ser un “èxit” segons els sindicats dels Països Catalans, que van xifrar el seguiment de l’aturada en percentatges que es mouen entre el 71% de les Illes i el 80% del Principat. A les dades, rebaixades al voltant del 20% de seguiment per les administracions, cal afegir-hi les multitudinàries manifestacions que es van portar a terme a nombroses ciutats del país, com Barcelona, València, Palma, Girona, Tarragona, Lleida o el Prat, per citar-ne només unes quantes. A l’hora de fer balanç, però, no es pot obviar un cop més la repressió policial contra els vaguistes i manifestants, amb episodis esperpèntics i gens propis d’una policia suposadament democràtica com els que es van viure al Principat, amb els cops de porra a dos menors a Tarragona i les bales de goma disparades indiscriminadament a la Via Laietana de Barcelona, que, entre d’altres coses, han provocat que una altra persona –la setena en cinc anys- hagi perdut un ull com a conseqüència dels trets dels antidisturbis dels Mossos d’Esquadra.

Segons les dades de l’organització antirepressiva Alerta Solidària, al conjunt dels Països Catalans hi va haver un total de 53 detinguts (31 al Principat, 20 al País Valencià –tots a la capital- i 2 a Palma), a banda de 49 persones més que s’enfronten a possibles imputacions. Atemptat, desordres contra l’administració pública i coaccions, són alguns dels delictes que la policia atribueix als arrestats durant la jornada de mobilitzacions contra les retallades, les polítiques d’austeritat i la reforma laboral. A això cal afegir-hi, desenes de persones ferides (una trentena només al Principat, una dotzena de les quals serien Mossos, segons la versió del departament d’Interior). Cinc dels arrestats eren persones que militen a organitzacions de l’esquerra independentista (Arran, Sepc i Endavant), però totes ja han sortit en llibertat amb càrrecs.

A banda dels aldarulls que es van produir a la Via Laietana de Barcelona a partir de les 8 del vespre, en acabar la manifestació alternativa, el fet més destacat pel que fa a la repressió van ser les agressions d’antidisturbis a dos menors (un nen de 13 anys i una noia de 16) a Tarragona. Les imatges demostren l’actuació sospitosa dels agents i ja han provocat reaccions polítiques, fins al punt que diverses formacions, com el PSC o la CUP, ja han exigit la destitució del conseller d’Interior, Felip Puig. El dirigent convergent ha protagonitzat una roda de premsa aquest dijous al matí, en què ha assegurat que ni els cops al menor –que anava acompanyat dels seus pares, els quals ja han anunciat que han denunciat l’agressió- ni a les persones que l’envoltaven quan era a terra són incorrectes. Segons Puig, els cop que va rebre el nen van ser “fortuïts” i ha justificat que se’l continués colpejant al terra perquè, segons la seva peculiar versió, “aquests grups arraulits no són per protegir ningú, sinó per continuar fent accions violentes”. El conseller s’ha limitat a reconèixer que els cops que, posteriorment, va rebre una noia de 16 anys que va recriminar l’acció dels antidisturbis s’hauran d’aclarir i per això han obert una informació reservada. Per a Puig, es podria tractar “d’una actuació no només incorrecta, sinó també reprovable”.

Les bales de goma tornen a ser letals
Els incidents més remarcables van arribar al vespre a Barcelona, a la Via Laietana, on va acabar l’exitosa manifestació alternativa, en què participaven sindicats com la CGT, la CNT, la IAC o la COS i organitzacions polítiques com el conjunt de l’esquerra independentista, entre d’altres. La marxa va mobilitzar milers de persones, 47.000 segons els càlculs del setmanari Directa, i els enfrontaments finals van acabar amb diversos danys materials, com ara la trencadissa de vidres del Palau de la Música. El més greu, però, van ser les lesions personal, es especial el cas d’una dona de 42 anys que, segons s’ha confirmat aquest dijous, ha perdut la vista a l’ull esquerra a causa de l’impacte d’una pilota de goma disparada pels agents antidisturbis de la Brigada Mòbil (BRIMO) que es van desplegar a desenes a l’avinguda en pocs minuts. El conseller Puig, però, ha negat que es disparessin bales de goma, fet totalment desmentit no només per la lesió de la dona esmentada, sinó per nombrosos testimonis presencials, entre els que destaca el periodista de la Directa Manu Simarro, que va rebre l’impacte en una cama, malgrat anar acreditat com a periodista i portar posada l’armilla que facilita el Col•legi de Periodistes de Catalunya.

Les bales de goma són una arma prohibida a la majoria de països de la UE, però a l’Estat espanyol se segueixen utilitzant, fins al punt que ja hi ha set persones (dues arran de les mobilitzacions en la vaga general del 29 de març d’enguany) que han perdut un ull al Principat com a conseqüència de l’impacte d’una pilota disparada pels Mossos. A l’abril, també va morir un jove al País Basc després de ser disparat amb aquesta arma. El col•lectiu antirepressiu Rereguarda en Moviment ha emès un comunicat en què denuncia que la resposta del Govern de Mas ha estat “un cop més, reprimir”. “Mà dura i imposició del neoliberalisme. Aquest és el veritable programa de CiU”, afegeix el comunicat. L’organització, juntament amb Alerta Solidària, ha convocat una concentració de protesta per aquest dijous a les 19.00 hores a la plaça Sant Jaume de Barcelona.
Escriu un comentari
* Camps obligatoris

Amb el suport de: