ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

CATALÀ CASTELLÀ
23-10-2012
Manuel Torreblanca també vol 'sucar' de l’aigua 
-
El madrileny José Manuel Entrecanales (Acciona) compta amb el suport de les famílies Rodés i Godia per adquirir a la Generalitat l’empresa pública Aigües Ter-Llobregat. Curiosament, com a president de la patronal Institut de l’Empresa Familiar (IEF), l’empresari madrileny acaba d’impulsar un document a favor de la "unitat indissoluble" d’Espanya, en clara contraposició a les aspiracions secessionistes de Catalunya que encarna el president Artur Mas 
Aquests dies s’està dirimint als despatxos un apassionant duel estratègic: la privatització de l’empresa pública Aigües Ter-Llobregat (ATLL), que subministra l’abastiment en alta dels cinc milions d’habitants de la conurbació de Barcelona. Es tracta d’un negoci segur i "sucós", doncs la Generalitat licita la concessió a 50 anys, a canvi d’una injecció de 1.000 milions d’euros (300 cash i 700 diferits). A més, el Govern es fa càrrec del deute financer que arrossega l’empresa, que puja a 660 milions.

Dos grups empresarials s’han presentat al concurs: el que encapçala Agbar (companyia participada per GDF Suez i ‘la Caixa’) i el que ha aglutinat l’empresari madrileny José Manuel Entrecanales (Acciona), en col·laboració amb la banca d’inversions brasilera BTG Pactual. A hores d’ara, ja s’han obert les pliques de les dues ofertes i, en les pròximes setmanes, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, serà l’encarregat de dictar el veredicte.

Podríem pensar que la batalla de l’ATLL confronta els interessos empresarials de Barcelona i Madrid. Però l’operació és més complexa, doncs José Manuel Entrecanales -l’empresari mimat de José Luis Rodríguez Zapatero- compta amb dos socis catalans en aquesta operació: les famílies Rodés i Godia, a la seva vegada estretament vinculades a ‘la Caixa’. Embolica que fa fort.

José Manuel Entrecanales és el president de l’empresa constructora Acciona (amb forts interessos en el sector de l’energia eòlica), president de la fundació Fomento de la Innovación y el Desarrollo Sostenible (FIDE) i, a més, és president de la patronal Institut de l’Empresa Familiar (IEF), des d’on acaba d’impulsar un polèmic document a favor de la "unitat indissoluble" d’Espanya, en clara contraposició a les aspiracions secessionistes de Catalunya que encarna el president Artur Mas i que ha suscitat el rebuig d’alguns empresaris catalans.

Al consell d’administració d’Acciona, José Manuel Entrecanales hi té dos catalans: Sol Daurella (consellera-delegada de Cobega, presidenta del Teatre Nacional de Catalunya amb CiU, cònsul d’Islàndia a Barcelona...) i Ferran Rodés (conseller-delegat del grup Havas, president del diari Ara...). Per la seva banda, entre els promotors de la FIDE hi ha Juan Antonio Samaranch Jr. (fill de l’antic president d’honor de ‘la Caixa’) i Manuel Torreblanca (marit de Liliana Godia i vicepresident de la Fundació Francisco Godia, a la imatge).

En els últims anys, a Barcelona s’han produït dos bragetassos prodigiosos: el de Carles Vilarrubí, actual vicepresident del FC Barcelona, amb Sol Daurella (la pubilla de l’imperi Coca-Cola) i el de Manuel Torreblanca, un play boy embarcat en ruïnosos negocis tèxtils, amb Liliana (Lily) Godia, la filla petita de l’expresident de Cros i d’Explosivos Río Tinto.

Lily Godia és presidenta de la Fundació Francisco Godia, que gestiona el patrimoni artístic que va acaparar el seu pare i que s’exposa a la casa Garriga Nogués (antiga seu d’Enciclopèdia Catalana). Al patronat de la fundació hi trobem, entre d’altres, José Manuel Entrecanales, Javier de Godó (editor de La Vanguardia i vicepresident segon de ‘la Caixa’), Leopoldo Rodés (conseller de ‘la Caixa’ i pare del president del diari Ara), Juan Antonio Samaranch Jr. i José Crehueras (mà dreta de José Manuel Lara, membre fundador de l’IEF, que ara presideix José Manuel Entrecanales).

Des que es va casar amb Lily Godia, Manuel Torreblanca ha esdevingut un ambiciós empresari que està en totes les salses que es couen a Barcelona, a Madrid... i a Eivissa, d’on és un visitant habitual. Per això, no és d’estranyar que s’embarqui amb el seu amic José Manuel Entrecanales a la conquesta de l’aigua de Barcelona. Torreblanca opera a través de la societat Barcel Euro Inversiones SL (participada al 50% amb la seva dona) i té interessos en negocis d’ITV, energia solar, moda (Friday’s Project i Shana), seguretat (Sequor)...

Per acabar-ho d’adobar: la germanastra de Lily, Carmen Godia, és la vicepresidenta d’Abertis, l’empresa d’infraestructures de ‘la Caixa’, i va ser sòcia d’Enrique Bañuelos en l’espaterrant pilotasso d’Astroc. Tanquem el cercle: el banc BTG Pactual, que té el 39% del consorci liderat per José Manuel Entrecanales que aspira a quedar-se l’aigua de Barcelona, va recolzar financerament Enrique Bañuelos en les seves folles aventures empresarials al Brasil.

Una pregunta: què li va dir José Manuel Entrecanales al comte de Godó, quan tots dos van coincidir, el passat dia 15, al sopar del premi Planeta?
 
Escriu un comentari
* Camps obligatoris

Amb el suport de: