ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

CATALÀ CASTELLÀ
Per Jaume Reixach  26-07-2012
Pacte fiscal? Lluita social!
EL TRIANGLE tanca per vacances aquest mes d’agost, com cada any. Tornarem als quioscos el pròxim 7 de setembre, en vigílies de la Diada Nacional. Aleshores, és molt probable que ja s’hagi materialitzat la notícia que tothom dóna per feta: la intervenció dels mecanismes econòmics i polítics de l’Estat espanyol per part de la troica (la Comissió Europea, el BCE i l’FMI) i l’arribada dels implacables homes de negre a Madrid. Com a corol·lari d’aquesta catàstrofe anunciada, la Generalitat, amb les caixes buides, ja haurà formalitzat –suposo– la petició de rescat al Govern central per tal de poder atendre els angoixants venciments de deute públic que té en les setmanes a venir.

Si aquestes informacions es confirmen, les nostres coordenades vitals experimentaran, a partir del setembre, un terratrèmol de magnituds desconegudes. Només ens cal donar un cop d’ull a Grècia, Portugal i Irlanda –països que, tots sumats, tan sols representen la meitat de la població de l’Estat espanyol– per saber de què estem parlant. Els fronts de conflictivitat interna es multiplicaran: retallada de pensions, vagues i mobilitzacions a les grans empreses, estudiants en peu de guerra, dràstica estisorada a TV3, tancament massiu de comerços per la pujada de l’IVA, etc., etc.

No vull ser ocell de mal averany. M’agradaria molt equivocar-me i que tot això no passés. Voldria que la Unió Europea avancés ràpidament cap a la constitució dels Estats Units d’Europa i que, fusionats, féssim front comú en la defensa del model de l’Estat del benestar que ens han llegat els nostres pares i contra els predadors financers que fan sang amb les nostres febleses estructurals i institucionals. Però el calendari mana i la cancellera Angela Merkel, que es juga la seva reelecció en els comicis de l’any vinent, està obligada a accentuar el seu sadisme contra els desgraciats PIGS per tal de guanyar popularitat entre els seus compatriotes.

En aquest quadre dantesc, el Parlament de Catalunya –amb els vots de CiU, d’ERC i d’ICV-EUiA– reclama al Govern central, amb majoria absoluta del PP, la transformació del règim fiscal que tenim en un concert econòmic a la basca. Diu el president de la Generalitat: «Ara o mai». Ell afirma que és «ara», però sap que serà «mai». A Madrid i a Brussel·les se’l trauran de sobre en cinc segons.

La societat catalana està indignada i està a punt de rebentar pels quatre cantons. No és hora de pactes. És hora de lluita!

Amb el suport de: