ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

CATALÀ CASTELLÀ
24-07-2012
L’etiquetatge en català, ignorat pel 94% dels productes dels supermercats i grans superfícies 
-
Dos anys després de l'aprovació de la llei que hi obliga, grans marques com Danone, Nestlé, Coca-Cola o Casa Tarradellas no la compleixen. No s'ha imposat, però, cap sanció, mentre que sí que se n'han tramitat per no etiquetar en castellà 
Dos anys després de l’aprovació de la Llei del codi de consum, que obliga a etiquetar també en català les dades obligatòries dels productes, la realitat és que la immensa majoria dels béns que es troben als supermercats i grans superfícies ignoren la llengua autòctona de Catalunya. A través d’un estudi, la Plataforma per la Llengua ha estimat que un percentatge altíssim d’empreses, el 94%, no la respecten. Per la Plataforma es pot parlar d’“un boicot en tota regla i una manca de respecte a les persones consumidores l’actuació de grans empreses com Danone, Nestlé, Coca-cola, Casa Tarradellas, Dani, Henkel, Gillette, Nutrexpa, Dodot, Aspirina, Philips, Durex o Fairy, que dos anys després de la llei no han fet cap pas per adaptar-s’hi”.


“Totes les comunitats lingüístiques de la Unió Europea i de l’espai Schengen de les dimensions de la catalana tenen lleis que obliguen a etiquetar en les llengües respectives. Però el cas català és atípic per la lentitud del procés d’adaptació”, exposa la Plataforma per la Llengua a través d’un comunicat. El text recorda que en aquests moments hi ha 202 lleis que obliguen a etiquetar diversos productes en castellà a Catalunya, totes vigents i dictades en el període democràtic, i només dues que, com el Codi de consum i l’article de la Llei de política lingüística que regula els productes amb segell ecològic i amb denominació d’origen, fixen el català com a obligatori, però mentre en el cas del català l’incompliment de la llei és del 94%, no passa el mateix amb el castellà, que no arriba a l’1%.

Al 2010, l’Agència Catalana de Consum va posar 8 multes amb un import d’11.000 euros per no etiquetar en castellà. El 2011 n’eren 12 amb un import de 15.500 euros. En canvi, pel que fa al català, tot i que la llei és del 2010, no hi ha hagut encara cap sanció, tot i que la Plataforma per la Llengua i l’associació Consum Català van rebre el 2011 328 queixes de consumidors sobre productes que no estaven correctament etiquetats en català.
 
Escriu un comentari
* Camps obligatoris

Amb el suport de: