ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

CATALÀ CASTELLÀ
27-07-2012
Denuncien que els Bombers van arribar una hora tard al foc de Portbou per falta d'efectius
-
CCOO critica que tots els efectius de la zona estiguéssin a l'incendi de La Jonquera i els parcs de la zona quedéssin completament buits. Dues persones van morir emmig del caos de la N-260, on 200 persones van quedar atrapades entre el foc i el mar. Un sindicat de Mossos assegura que un centenar d'agents que es van presntar voluntaris no van poder sortir per falta de vehicles. Puig acusa els sindicats d'aprofitar els incendis per fer reivindicacions laborals
El sindicat Comissions Obreres (CCOO) ha denunciat divendres que, com a conseqüència de les retallades del Govern de CiU, la falta d'efectius de Bombers i auxiliars va ser una condició determinant perquè els membres d'aquest cos arribéssin una hora tard a l'incendi de Portbou, ja que tots els efectius estaven atenent el foc a La Jonquera. El sindicat assegura que el proppassat diumenge tots els efectius disponibles a la zona van dirigir-se a apagar el foc de La Jonquera a primera hora de la tarda i que els parcs de Figueres, Llançà i Roses van quedar totalment buits, sense bombers ni auxiliars forestals. Això va provocar que tardéssin almenys una hora a arribar a Portbou quan va iniciar-se el segon incendi a mitja tarda de diumenge, on, en quedar unes 200 persones atrapades entre les flames i el penya-segat, van haver d'abandonar els seus vehicles i fugir a peu. Es van viure escenes de caos perquè tampoc hi havia agents dels Mossos d'Esquadra que talléssin la carretera N-260, que es va convertir en una ratera. Dues persones van morir en llençar-se a l'aigua i dues més van quedar greument ferides.

En roda de premsa, el delegat de CCOO i cap dels Bombers, Leandre Gallardet, ha afirmat que "si tens més mitjans que poden arribar abans, pots ser més efectiu", i ha explicat que aquest problema podria haver-se pal·liat si s'hagués posat en marxa un sistema de guàrdies de localització de tots els efectius de Bombers que participen a la campanya. Aquest és un sistema que havia estat pactat amb la conselleria d'Interior de Felip Puig [a la imatge] que es posaria en marxa el 16 de juliol però que no es va engegar per problemes burocràtics, segons Gallardet. De fet, el cos de Bombers ja va avisar el febrer d'aquest any al Parlament que, per culpa de les retallades del Govern, no podrien atendre un foc i qualsevol altra emergència alhora.

Per altra banda, el portaveu del sindicat de Mossos d'Esquadra SME-CCOO, Toni Castejón, ha revelat que quan van començar els incendis de l'Alt Empordà un gran nombre d'agents que estaven fora de servei es van presentar voluntaris per participar en el dispositiu, però un centenar d'ells no va poder sortir per la falta de vehicles, i ha sentenciat que "la situació del parc mòbil dels Mossos és patètica". A més a més ha assegurat que "algun dia hi haurà una autèntica desgràcia" perquè els Mossos van als focs amb manca d'informació però també de formació, “amb una mà davant i una altra darrere” en paraules literals de Castejón. El portaveu també ha lamentat que la prioritat de la conselleria d'Interior sigui l'ordre públic, ja que ha convocat gairebé 400 places per als antiavalots de la Brigada Mòbil (Brimo) i l'Àrea de Recursos Operatius (Arro), mentre que falten agents tant de seguretat ciutadana i com de trànsit.

EL conseller d'interior, Felip Puig, ha respòs des de Montserrat a les crítiques dels sindicats assegurant que aquests "s'equivoquen" aprofitant els incendis per plantejar reivindicacions laborals, però creu que és la seva estratègia. Ha afegit que "els sindicats entenen molt de reivindicacions laborals, però no en saben massa de dispositius d'emergència" i finalment ha sentenciat que la resposta dels cossos d'emergència en l'extinció dels focs de l'Alt Empordà va ser "excel·lent".
Escriu un comentari
* Camps obligatoris

Amb el suport de: