ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

CATALÀ CASTELLÀ
26-06-2012
TV3 culmina el control governamental dels informatius 
-
Després de la destitució de Manel Raya i Finan Penin, el director adjunt de l’àrea, Sigfrid Gras, assumeix tot el poder 
L’equip de Mònica Terribas va caient de mica en mica, especialment a l’àrea d’Informatius que és on CiU-PP volen que es noti que els temps d’obertura s’han acabat i que la televisió pública torna a ser una joguina del Govern. El director del canal 3/24, Manel Raya, i la subdirectora d’Informatius i responsable dels informatius diaris, Fina Penin, han estat destituïts. La seva tasca serà assumida pel director adjunt de l’àrea, Sigfrid Gras. L’argument esgrimit és la necessitat de reduir despeses però a la televisió pública catalana molt pocs dubten que es tracta d’unificar el comandament en molt poques mans per controlar millor els continguts. Raya i Penin eren els màxims col·laboradors de l’antiga directora d’Informatius, Rosa Marqueta. Gras té fama de ser un gran pencaire –de fet, molts diuen que per això que Jaume Peral, el nou cap d’Informatius, l’ha fitxat ja que ell seria justament, tot el contrari– i que, així, en la pràctica, es convertirà en el gran controlador dels interessos del Govern i de CiU.

Des de sectors professionals de TV3 s’esperaven que el relleu en llocs claus dels informatius fos més contundent i ha sorprés que no arribés també als caps de secció. Això, però, es deu només a què els nous responsables del canal després de la reforma legislativa son conscients que estan trepitjant terreny hostil i ho han deixat per després de l’estiu. De fet, el mateix director de TV3, Eugeni Sallent, ja anunciat més canvis per a la tardor que afectaran, amb tota seguretat, les seccions més delicades, com Política, Societat o Edició d’Informatius. Aquest clima enrarit és molt notori a les reunions actuals on la fredor és el tret dominant. Des d’aquests mateixos sectors professionals es considera que aquest ajornament no s’ha d’interpretat com una actitud condescendent sinó que respon a la necessitat de la nova direcció d’anar amb peus de plom. Molts recorden que a TVE s’està vivint un procés idèntic i que només cal comparar-ho per veure-ho.

Integració redaccions TV3-Catalunya Ràdio
Divendres passat, a la comissió de control de la Corporació Catalana de Mitjans Àudiovisuals (CCMA), el diputat del PP Santi Rodríguez va preguntar al president del Consell de Govern de l’ens, Brauli Duart [a la imatge], que “com estava la qüestió de la integració de les redaccions de TV3 i de Catalunya Ràdio?”. Semblava una interpel·lació innocent, però no ho era. Cal recordar que el PP, a la Diputació de Barcelona, és responsable de l’àrea de mitjans de comunicació i que ja hi ha plantejat la integració de les redaccions de COM-Ràdio i de la Xarxa de Televisions Locals. Això, si es fés, podria comportar l’acomiadament del 25% de la plantilla sumada d’aquests dos mitjans.

Duart va respondre que “aquesta és un proposta que no s’ha estudiat però que es podria preveure en el marc de l’acord sobre el contracte programa”. Duart va dir-ho minuts després que els representants dels treballadors de TV3 i de Catalunya Ràdio li entreguessin la seva proposta de contracte programa on d’aquesta possibilitat no hi havia cap referència. Aquesta afirmació del president del Consell de Govern ha generat un considerable estat d’alarma a les diferents empreses de la CCMA. Cal dir que aquesta opció ha estat posada sobre la taula en anteriors ocasions i que sempre havia estat retirada perquè els inconvenients semblaven superiors als aventatges. De fet, s’havia plantejat arran que la BBC comencés a avaluar l’interès d’unificar les redaccions de ràdio i de televisió però un cop que l’ens britànic ho va descartar, els responsables dels mitjans públics catalans encara ho mantenen com a una possible fórmula de futur.
 
Escriu un comentari
* Camps obligatoris

Amb el suport de: