ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

CATALÀ CASTELLÀ
12-06-2012
Centenars de professors es mobilitzen davant la seu d'Ensenyament
-
Protesten contra les retallades en l'educació pública i exigeixen, entre d'altres coses, que no se'ls retalli sou i es cobreixi les baixes dels docents des del primer dia, no a partir del desè com passa ara. Al migdia, han ocupat el Departament i a la tarda, ja fora, s'hi han concentrat davant
Foto: @mireiachavarria
La jornada de mobilització dels docents ha continuat aquesta tarda amb una concentració de més de 200 persones davant de la seu del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, situada a la Via Augusta de Barcelona. Els professors, amb una gran presència d’interins, s’han concentrat a partir de les 17:20 hores i durant més de dues hores han tallat la via. L’accés a la Conselleria, però, estava tancat i protegit per una tanca i diversos agents de la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra. Durant la protesta, que s’ha desenvolupat enmig d’un ambient festiu, s’han cridat consignes contra les retallades en l’educació pública i la consellera, Irene Rigau. Una de les més corejades ha estat “Rigau, divina, treballa d’interina!”.

Prèviament, al migdia una vintenta de professors interins han ocupat la seu d’Ensenyament com a protesta a les constants retallades en l’educació pública que està tirant endavant el Govern d’Artur Mas. Durant l’acció, tres dels docents s’han encadenat i ràpidament s’han traslladat al llocs dels fets agents dels Mossos d’Esquadra –fins a deu furgonetes- amb la intenció de desallotjar-los. En l’acció s’han desplegat pancartes en defensa de l’ensenyament públic i crítiques amb el Govern de la Generalitat. “No sobra cap docent, sobra una consellera”, resava un dels cartells, en al·lusió a Irene Rigau.

Els professors han aguantat una bona estona fins que els agents han fet fora tothom, mitjans inclosos, i han tallat les cadenes dels qui protestaven encadenats. A continuació han desplegat les reixes de davant les portes, retenint a la dotzena de docents que encara quedaven a l'interior del Deparament, i dient-los que l'edifici tancava, també en previsió per la mobilització convocada a les cinc de la tarda, i que si no sortien els farien fora per la força, i han accedit finalment a sortir pel seu propi peu.

Els interins són un dels col·lectius més perjudicats per les tisorades, ja que el nombre de substitucions no ha fet més que disminuir amb la decisió de cobrir les baixes inferiors a 10 dies. A més a més, el professorat substitut només cobrarà l’any vinent el 85% del sou, tot i fer la jornada completa. Entre les demandes dels concentrats hi ha la reclamació que les baixes es cobreixin des del primer dia, que es pagui el salari de juliol als interins (la Generalitat no ho contempla) i que no se’ls retalli el sou. Segons han informat alguns dels docents tancats, Ensenyament s'hauria compromès a donar-los una reunió amb el Director General de Personal si abandonen la protesta.

L’acció, convocada per l’Assemblea Groga –de la qual formen part els principals sindicats del sector-, és una de les moltes mobilitzacions que els professionals de l’ensenyament estan portant a terme contra una tisorada que està deixant molts docents sense feina, a banda d’anar en detriment de la qualitat de l’educació que reben els menors, atès que la ràtio alumnes / mestre s’incrementarà el curs vinent, entre d’altres perjudicis. La protesta d’aquest dimarts s’adreça tant a les famílies i estudiants, com al professorat, que es veurà afectat per 1.500 acomiadaments i que patirà noves retallades salarials. La mobilització exigeix que Ensenyament, al capdavant del qual hi ha Irene Rigau, “aturi totes les retallades” i augmenti la inversió en educació pública des del 3,4% actual fins al 6% del PIB, “tal com recomanen els organismes internacionals”. Així mateix, es vol que el Departament a acords i fomenti la participació de la comunitat educativa abans de pendre qualsevol decisió i garanteixi una ràtio docents/alumnes “adequada per evitar la massificació a les aules”. També es vol que s’asseguri una “educació inclusiva i no segregadora” i que es defensi la “Universitat pública gratuïta i de qualitat”.
Escriu un comentari
* Camps obligatoris

Amb el suport de: