ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

CATALÀ CASTELLÀ
El rescat que ens enfonsarà
La Gran Estafa continua indeturable i destructiva. La revolució de les elits, discreta, mou les fitxes sense escarafalls, prudent de no esgarriar l’estratègia en aquests moments culminants de la crisi: fins i tot a ells se’ls en podria anar de les mans i la còlera dels pobres pot ser terrible… En aquestes terres, la sota de copes, riallera, menteix amb grolleria a una ciutadania atònita en una memorable conferència de premsa. La reina teutona afluixa un pèl davant dels ullals de Syriza: l’euro perilla. La ja llegendària bombolla immobiliària ens està passant factura uns quants anys després que esclatés. Tothom sabia de l’altíssima exposició al totxo i de les martingales comptables en totes i cadascuna de les caixes i bancs. Hi ha massa proves de delictes i d’estafes entre la casta, però la justícia és benèvola. Sempre ho ha estat amb els poderosos, perquè, com la serp, només mossega els descalços, com deia monsenyor Óscar Romero.

A l’altra banda de la riba, només el 2011 s’han produït gairebé 59.000 desnonaments a l’Estat espanyol, el 10% a Barcelona. El rescat, doncs, no té contrapartides, diu la sota de copes, però s’escalfen motors per a la gran subhasta, que, al capdavall, és el preu estipulat. Renfe, Ports de l’Estat, AENA, Loteries de l’Estat, Paradors Nacionals… ja són a l’aparador. L’Estat en venda. I les corporacions de l’Ibex-35, totes, es troben a punt d’OPA, carregades de deutes i amb qualificacions a un pas del bo porqueria (BBB, en general, i Repsol, BBB-). Ho veuen venir. Telefónica fa caixa venent el 5% de China Unicom i el Santander es desfà dels actius a Mèxic i a Florida i dels impagaments dels anys vuitanta i noranta –uns 1.200 milions d’euros– a un 4% del valor nominal a Fortress. Per cert, del rei d’oros carpetovetònic es diu que un gran forat fosc l’amenaça.

Ho diu Daniel Estulin, certament conspiranoic, que calcula en 800.000 milions de dòlars els actius tòxics del Santander. Una altra font més fidedigna, el Banc de Pagaments Internacionals de Basilea, anuncia en el seu informe que les entitats financeres i inversores del món disposen de 707 bilions (els trilions anglosaxons) en productes derivats –popularment coneguts com a tòxics. Paperassa còsmica en un mercat desregulat. Una bombolla letal, aquesta sí. Qui la pagarà? Mentrestant, la fugida de capitals esdevé quotidiana. En els tres primers mesos de l’any, han volat de l’Estat espanyol 128.700 milions d’euros. Els paradisos fiscals mai no han gaudit de tan bona salut com ara.

La dictadura dels mercats, la revolució de les elits, ha imposat definitivament el seu model hegemònic. La piràmide social global s’aprima per dalt i s’engreixa per baix com mai abans. I com mai abans la casta dominant ha disposat d’un poder com el que ostenta impunement avui, mentre que la regressió dels drets de les classes treballadores ha estat d’un segle. O més.
Escriu un comentari
* Camps obligatoris

Amb el suport de: