ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

CATALÀ CASTELLÀ
20-06-2012
La CUP presenta una denúncia contra Ramon Bagó per utilitzar un càrrec públic per contractar-se a si mateix 
-
Porta davant del jutjat de guàrdia de la ciutat les presumptes irregularitats comeses al CIS Cotxeres Borbó, en què l'esmentat dirigent d'una entitat pública hauria pogut jugar un paper fonamental en l'adjudicació de negocis a empreses del seu hòlding, el gegantí Grup Serhs. Bagó va ser alcalde Calella per CiU durant 12 anys 
No hi ha setmana que no aparegui una nova denúncia contra les martingales que s’han portat a terme durant dècades a la sanitat catalana. Aquest dimecres ha estat la CUP de Barcelona la que ha presentat una denúncia davant el jutjat de guàrdia de la ciutat amb relació a diversos contractes del Centre Integral de Salut (CIS) Cotxeres Borbó, ubicat al districte de Nou Barris. La denúncia arriba després d’un informe de la Sindicatura de Comptes i de la informació apareguda en diversos mitjans en què s’alertava que algunes de les adjudicacions del CIS Cotxeres Borbó havien anat a parar a empreses del Grup Serhs, l’empori empresarial fundat i presidit per Ramon Bagó [a la imatge]. Cap problema si no fos que Bagó durant gairebé tres dècades ha ocupat alts càrrecs a la sanitat pública catalana i, precisament, és conseller de l’empresa pública encarregada d’adjudicar els contractes de l’esmentat centre sanitari.

Des de la CUP s’afirma que “hi ha una incompatibilitat manifesta –si més no en el terreny polític- entre els interessos privats que com a empresari del sector sanitari té el senyor Bagó, i els interessos públics que ha de defensar ocupant càrrecs directius en l’àmbit de la sanitat pública”. Per tot plegat, s’ha instat al jutge a què obri una investigació sobre les presumptes irregularitats comeses en les adjudicacions del CIS Cotxeres per determinar si, juntament amb la col·lisió entre els interessos públics i privats de Bagó, són “constitutives de delicte”.

El procés per tirar endavant el CIS Cotxeres, que va iniciar-se l’1 de juny de 2005 amb la signatura d’un conveni entre el Servei Català de la Salut i l’aleshores Consorci Hospitalari de Catalunya (CHC), va estar farcit d’irregularitats, segons ha constatat l’esmentat informe de la Sindicatura de Comptes. Entre d’altres, la construcció dels equipaments no es va fer mitjançant un procediment de contractació oberta, s’hauria vulnerat la llei de contractes –no es van publicar l’adjudicació de diversos concursos-, i les obres estaven controlades per la mateixa empresa que les feia, Sacyr.

El conveni establia que CHC SA, presidida per Bagó, s’encarregava de la “construcció de l’edifici i posterior gestió dels serveis sanitaris del CIS Cotxeres”. El 21 de febrer de 2008, Bagó va signar la licitació per triar l’empresa que aixecaria l’edifici per un valor de 19,7 milions i el mateix mes encarrega el“control i gestió de costos, temps d’execució i qualitat de l’obra” a l’empresa CHC Consultoria i Gestió SA, que dirigeix ell mateix. Un cop l’edifici està construït, comença a actuar el Bagó empresari, que en set mesos (juny 2010-gener 2011) aconsegueix tres contractes (mobiliari, subministrament i equipament de cuina, i servei de restauració) que sumen prop d’1,5 milions del CIS Cotxeres per a dues empreses de Serhs. En els tres, Bagó hi va poder incidir des del seu seient al consell d’administració de CHC SA, que controla l’empresa (CHC Vitae) que els va adjudicar.

Bagó, durant anys factòtum convergent al Maresme, va ser alcalde de Calella per CiU del 1979 al 1991, director general de Turisme de la Generalitat en el primer Govern de Jordi Pujol (1980-1984) i guardonat amb la Creu de Sant Jordi, també és un alt càrrec del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), una entitat pública que aplega 76 ambulatoris i 44 hospitals i que rep ingents quantitats de recursos provinents de la Generalitat des de la seva fundació el 1983. Només en la darrera dècada, les empreses del Grup Serhs, un hòlding turístic, de distribució i alimentari amb 64 empreses i 2.600 treballadors que l’any passat va facturar 473 milions d’euros, han rebut un mínim 50 milions d’euros públics a través de contractes d’hospitals i centres gestionats pel CSC.

La denúncia d’aquest dimecres s’emmarca en la campanya Privatitzen per enriquir-se, que la CUP ha posat en marxa recentment per denunciar que la política de retallades en l’àmbit sanitari acaba afavorint persones molt ben connectades amb el Govern.
 
Escriu un comentari
* Camps obligatoris

Amb el suport de: