ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

CATALÀ CASTELLÀ
07-06-2012
Espionatge a dojo
-
El sumari del cas Pitiüsa comprèn una seixantena de toms, en els quals es fan menció a Belén Esteban, a la nora de la baronessa Thysen, a les converses entre el popular Alberto Fernández Díaz i la seva amiga argentina Lorena Martins, ... i Ignacio López del Hiero, el marit de María Dolores de Cospedal 
El titular del Jutjat d’Instrucció núm. 17 de Barcelona ha aixecat el secret de sumari del cas Pitiüsa, sobre una xarxa a gran escala de compravenda de dades confidencials de persones i empreses, si bé, fins ara, només n’ha transcendit alguns detalls perquè encara s’estan escanejant els 60 toms de documentació, que inclouen fotografies, informes, multitud de transcripcions de converses telefòniques, a banda de vídeos.

En aquest sumari hi han 188 imputats, sobretot funcionaris públics i detectius privats, majoritàriament catalans, alguns dels quals han continuat amb la seva activitat de compravenda de dades confidencials fins i tot després de la seva detenció. Però, més que per la identitat dels imputats, alguns coneguts, aquest cas tindrà un gran ressò mediàtic quan se sàpiga qui eren les seves víctimes, les persones que s’han espiat sense el seu coneixement.

Fonts coneixedores del sumari expliquen que conté informació sobre persones espiades del món del famoseig, com la televisiva Belén Esteban o la model Blanca Cuesta, esposa de Borja Thysen i, per tant, nora de la baronessa Thysen; però també sobre polítics, com la famosa conversa entre el popular Alberto Fernández Díaz i la seva amiga argentina Lorena Martins, o sobre importants empresaris, com Ignacio López del Hierro, marit de María Dolores de Cospedal, secretaria general del PP.

El digital elconfidencial.com ha avançat que López del Hierro [a la imatge], nou conseller d’Iberdrola, va ser espiat el setembre passat per odre de Marcos de Pedro, primer executiu de la consultora Neoris, el qual temia que estès ordint una OPA hostil contra la seva empresa. Per aquest motiu, Marcos de Pedro suposadament va contractar els serveis de l’agència de detectius Vertex Consultants & Advisors, que van col·locar micròfons sota la taula del restaurant Ten con Ten de Madrid en la qual dinava López del Hierro en companyia d’altres empresaris.

Les investigacions policials es van iniciar fa més d’un any quan una detectiva d’Eivissa va denunciar un policia local de Santa Maria de Palau Tordera per vendre dades. L’operació s’anomenada Pitiüsa perquè aquest policia local s’havia comprat una casa a Eivissa, l’illa gran de les Pitiüses, que no podia pagar. Posteriorment, s’hi van afegir altres denúncies, com la d’una secretària acomiadada del despatx d’un detectiu privat.

L’operació Pitiüsa posa en evidència com treballen els detectius privats. En molts casos, recorrien a funcionaris públics, els quals oferien dades confidencials de persones o empreses que figuraven en arxius de l’administració a canvi d’una remuneració.

A un dels detinguts, un enginyer informàtic arrestat a Barcelona, se li van trobar 200.000 euros en efectiu a casa seva, que va declarar que corresponien a pagaments del Centre nacional d’Intel·ligència (CNI), l’agència d’espionatge espanyola, pels seus serveis. En el sumari també apareix una funcionaria de l’Inem, excunyada del ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz.
 
Escriu un comentari
* Camps obligatoris

Amb el suport de: