ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

ElTriangle.eu - Diari digital d'informació, anàlisi i opinió

CATALÀ CASTELLÀ
28-06-2012
Dimiteix Josep Prat com a president de l’ICS, esquitxat per múltiples acusacions de corrupció 
-
Havia estat denunciat per la CUP de Reus per incompatibilitat de càrrecs, ja que durant molt de temps va compaginar l'activitat en empreses públiques i privades, amb un possible conflicte d'interessos. La seva gestió al capdavant d'Innova, un hòlding de la capital del Baix Camp, ha estat marcada per l'opacitat, el desviament de fons i uns sous desmesurats 
Josep Prat ja no és president de l’Institut Català de la Salut (ICS). A través d’un comunicat, el Departament de Salut ha anunciat aquest dijous a la tarda que Prat ha presentat la dimissió per “dedicar tots els seus esforços a atendre els assumptes que l’afecten aliens” a l’ICS. O, dit d’una altra manera, a fer front a les múltiples acusacions de corrupció que l’afecten per la seva gestió al capdavant del hòlding de Reus Innova, on hauria barrejat els seus negocis privats amb els diners públics, segons ha denunciat els darrers mesos la CUP de la capital del Baix Camp.

Considerat un dels grans arquitectes de l’intent de privatització de la sanitat pública catalana, juntament amb el conseller Boi Ruiz, Prat va accedir a la presidència de l’ICS, que gestiona vuit grans hospitals i la majoria dels centres d’atenció primària (CAP), el febrer de 2011, moment en què també era conseller delegat d’Innova i membre del consell d’administració d’USP Hospitales, una de les grans empreses privades espanyol del sector hospitalari, filial d’una multinacional nord-americana. La compaginació de càrrecs a l’administració pública –Innova no deixa de ser un hòlding de l’Ajuntament de Reus- i a l’empresa privada va provocar les primeres crítiques contra Prat, per part de la CUP de Reus i també de la revista Cafè amb Llet, que des de fa mesos està destapant una allau d’escàndols a la sanitat catalana.

Les coses se li van començar a torçar a Prat el proppassat 11 de gener, quan va anunciar que plegava com a conseller delegat d’Innova, on s’embutxacava un sou de 280.000 euros anuals, i com a membre del consell d’USP Hospitales. La decisió va arribar dies després que la CUP de Reus el denunciés a la Fiscalia de l’Audiència de Tarragona per incompatibilitat de càrrecs. Posteriorment, la mateixa formació independentista també va denunciar-lo a l’Oficina Antifrau de la UE, en considerar que hi havia corrupció en l’ús de subvencions europees. A partir d’aquest moment, els escàndols vinculats al seu pas per Innova, un hòlding amb interessos en diversos sectors però amb molt de pes en l’àmbit sanitari –gestiona diversos centres a les comarques de Tarragona-, van anar apareixent.

Fa unes setmanes, per exemple, es va saber que Prat havia utilitzat Innova per pagar de forma opaca i durant quatre anys fins a 840.000 euros a Carles Manté, exdirector del CatSalut. A més a més, també s’haurien desviat uns 400.000 euros cap a una altra empresa, fets que va portar, finalment, l’Ajuntament de Reus, que presideix CiU, a denunciar la gestió de Prat a la Fiscalia i al Tribunal de Comptes. Fa només un parell de dies, s’informava que el ja expresident de l’ICS es lucrava amb el lloguer que la Generalitat pagava per un immoble de la seva propietat i que ascendia a més de 5.000 euros mensuals. Els comptes d’Innova, on Prat feia i desfeia com volia, sempre han estat molt opacs i un cop la CUP va començar a estirar del fil s’han anat descobrint els molts escàndols que amagava la gestió de Josep Prat.  
Escriu un comentari
* Camps obligatoris

Amb el suport de: